DTK Eş Başkanı Hatip Dicle,” Dolmabahçe Mutabakatı tarihi bir yol haritasıydı. AKP ve Cumhurbaşkanı tarafından bu masa devrildi” ifadesini kullandı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 1. Olağanüstü Kongresi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda sürüyor.

Kongrede konuşan DTK Eş başkanı Hatip Dicle, özetle şunları söyledi:

‘TARİHİ BİR YOL HARİTASIYDI’

“Dolmabahçe Mutabakatı tarihi bir yol haritasıydı. Sadece Kürt sorununu çözmeyecek, ulus devletle sorunu olan bütün kesimlerin, azınlıkların, dindarların, Alevilerin sorunlarını da çözebilecek bir perspektif ile hazırlanan bir müzakere yoluydu. Ama AKP ve Cumhurbaşkanı tarafından bu masa devrildi.

“Bu Ortadoğu’daki kötü durumun, Kuzey Kürdistan’ı da bağrına alacak şekilde tetiğini çekmeye başladılar. Artık bu vahşetin, bu savaş konseptinin her gün vahşet boyutlarındaki insanlık suçu sayılacak gelişmelerine tanık oluyoruz.

“Bu zihniyet aslında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, hatta öncesindeki İttihat Terakki zihniyetinin bir yansımasıdır. Irkçı partilerin Şark Islahat Planı’nı destekleyen anlayış ekseninde Ermeni ve Süryanilere yaptığı soykırımı bugün Kürtlere uygulamaya çalışıyor.

“Bu yüzden de çok ciddi bir şeyle karşı karşıyayız. Bir savaş boyutu geliştirilerek bir katliam gerçekleştirilmek isteniyor. Bugün Sur’u kamulaştırma kararıyla hafızamız silinmek, bu kadim kimliksiz hale getirilmeye çalışılıyor. Bu aynı zamanda bir halka onursuzluk dayatılmak isteniyor.

‘KÜRDİSTAN’I SOYKIRAMA GÖTÜRECEKLER’

“Halkımızın özgür iradesi dışında bize cennet de vaad etseniz biz sizin cennetinizi reddediyoruz. Siyasi ayırım yapmadan tüm Amed’e çağrı yapıyoruz; yarından erkeni yok, bunu tartışalım. Bu ciddi ve vahim bir durumdur. Belediyelerimizin öncülüğünde Amed halkı olarak bu pervasızlığın önüne geçelim. Bugün bunu başarırsalar, bunu Kürdistan’a soykırımına götürecekler.

“Devlet yetkililerine ve hükümete sesleniyoruz: Bir yıldır bu ülkeyi büyük bir yıkıma götürüyorsunuz, bundan vazgeçin. Barış demekte artık zorlanıyor. Korkarız ki bir süre sonra halkımız da artık bundan vazgeçebilir. Kürt halkı koyun değildir.

“Evet, doğru yolu göstereceğiz. Doğru yol, Sayın Öcalan’ın özgürlüğü olmak üzere, müzakere masasına dönüp tahkim edilmiş bir ateşkes sürecini başlatmakla olacaktır. Yol erkenken hasat çoğalmadan bu yola dönmeliyiz. Herkes bizi anlamalıdır. Bunlar bizi de zorlayan çağrılardır. Henüz tahribat çok büyük bir aşamaya gelmeden, çözümü Türkiye’de geliştirebiliriz. Ama yarın çok geç olabilir.

‘NEWROZ TERTİP KOMİTESİ BIRAKILSIN’

“İrade beyanında bulunan Selma arkadaşımızın birlikte çalıştığımız dönemde ortak olarak uyumlu bir çalışma yürüttüğümüzü belirtip, kendisine çok teşekkür ederim. İnanıyorum ki yeni görevlerinde başarılı ve ön açıcı olacak ve bundan sonra da çalışmalarına ve kongremize de başarılar diliyorum. Başta Seydi Fırat ve diğer Newroz komitesindeki arkadaşların bırakılmasını istiyor.