Diyarbakır'daki bombalı ve silahlı saldırılarla ilgili önemli açıklamalarda bulunan DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, saldırıların taşeronunun IŞİD olduğunun altını çizerek, "Aytaç Baran'ın vurulmasında asıl amaç, Kürtler arasında bir savaşın fitilini ateşlemektir" dedi. Dicle, Hür Dava Partililere de "Bu oyunun oyuncağı olmayın" çağrısında bulundu.

Özgür Gün TV'ye konuşan DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, Diyarbakır'da yaşanan silahlı saldırılara ve provokasyonlara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dicle, daha önce "Oy kullanmak Allah'a şirk koşmaktır" şeklinde bildiri yayınlayan IŞİD yanlısı Tevhid Grubu'na dikkat çekerek, HDP'nin mitingine yönelik bombalı saldırının da, Yeni İHYA-DERİ Başkanı Aytaç Baran'ın vurulmasının da bu örgütün işi olabileceğini söyledi.

IŞİD KÜRTLER ARASINDA ÇATIŞMA AMAÇLIYOR

Dicle, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Seçim öncesi yayınladıkları bildiride 'Oy kullanmak Allah'a şirk koşmaktır' ifadelerini kullanmışlardı. HDP mitinginde bomba patlatanların da bu grubun üyeleri olduğuna dair bilgiler aldık. Daha sonra gözaltına alınan kişinin de IŞİD yanlısı olduğu duyuruldu. Bütün bu gelişmelere bakıldığında Kürtler arasında çıkarılması düşünülen savaş ve çatışmanın esas aktörü DAİŞ olabilir. Bilindiği gibi bu örgütün Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da bir militan gücü yok. Bu yüzden Aytaç Baran'ın vurulması gibi suikastlar ile Hüda Par ile Kürt hareketi arasında bir gerginlik ve çatışma çıkarmak istiyor olabilir. Aytaç Baran'ın vurulmasında asıl amaç Kürtler arasında bir savaşın fitilini ateşlemektir."

'HÜDA PAR BU OYUNUN OYUNCAĞI OLMAMALIDIR'

Aytaç Baran'ın vurulmasından sonra Hür Dava Partililerin silahlarla halka saldırmasını da değerlendiren Dicle, şöyle devam etti: "Olayın ne olduğu belli olmadan, saldırının sorumlularının kimler olduğu ortaya çıkmadan Hüda-Par'lıların yurtseverleri hedef alması ve 4 kişinin katledilmesi söz konusu çevrelerin bu oyuna ve tahrike geldiklerini ve oyunun bir parçası olduğunu gösteriyor. Hüda Par bu oyunda oyuncak olmamalıdır." (DİHA)