İSTANBUL (Arzu Demir / Etha)

 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Komisyonu üyesi Hatice Altınışık, komisyon olarak bir "Halklar Takvimi" oluşturmaya başladıklarını söyledi, önümüzdeki dönemde o takvim çerçevesinde etkinlikler düzenleyeceklerini vurguladı. Takvim çalışmasının halkların acıları ve sevinçlerinin birbirlerine olan benzerliğini gösterdiğiniz söyleyen Altınışık, "Halkların talepleri ortak. Mücadeleleri de ortaklaşmalı. HDK de bunun için var" diye konuştu.

 

ETHA'nın komisyonun amacı, çalışmaları ve halkların güncel talepleri üzerine sorularını yanıtlayan Altınışık, "HDK'nin kurulma amacı ezilenlerin, ayrımcılığa uğrayanların, baskı altında tutulanların ortak mücadelesini yaratmak" dedi. Türkiye'de halkların çok yoğun bir şekilde baskı altında tutulduğuna ve ayrımcılığa uğradığına dikkat çeken Altınışık, "Henüz talepleriyle açığa çıkmamış, kendisini ifade etmemiş halklar olduğunu gördük. Bu halkların bir araya gelmesi, taleplerini ortaklaştırarak mücadelelerini yürütmeleri gerektiği düşüncesiyle komisyonumuz harekete geçti" diye konuştu.

 

HALKLAR TAKVİMİ OLUŞTURULUYOR

Hatice Altınışık, komisyonun "Halklar Takvimi" oluşturduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Her halkın, her inancın kendisine ait özel tarihlerini tespit ediyoruz. Soykırım zamanları, sürgün zamanları ya da dini bayramlar. Önümüzdeki dönemlerde o halklar takvimi çerçevesinde etkinlik düzenleyeceğiz. Bütün halkların hemen hemen sürgünü var ve birbirine benziyor. Ya da bayramları benzerlik gösteriyor. Bütün halkların bahar bayramı var. Çingeneler, Süryaniler, Pomakların bizim 'Hıdırellez' dediğimiz Bahar Bayramı ile aynı. Dini bayramları da birbirlerinden çok uzak değil. Bu nedenle birbirlerinin acılarını, sevinçlerini de çok rahatlıkla anlayabileceklerdir."

 

'HALKLAR ANADİLLERİNDE KONUŞMAK İSTİYOR'

Bütün halkların taleplerinin aynı olduğunun altını çizen Altınışık, "Hepsi öncelikle anadillerinde konuşmak ve eğitim almak istiyorlar. Kimliklerinin kabulünü istiyorlar. Aleviler, nüfus kağıtlarında inançsal bir tanımlama istemiyorlar. Çerkesler, Pomaklar, kendi kimlik ve kültürleriyle bilinmek istiyorlar. Farklı gözükse de temelde aynı sorunlar. Dolayısıyla ortak mücadele sonucunda bu sorunların ortadan kalkması daha da çabuk olacaktır" diye konuştu.

 

HALKLAR KONGRESİ YAPILACAK

Altınışık, önümüzdeki günlerde "Halklar Kongresi" yapacaklarını söyleyerek, "Bileşenimiz olan ya da olmayan bütün halkların katılacağı bir kongre olacak. Halkların birbirini tanıması, taleplerini öğrenebilmesi ve bu taleplerin ortaklaşarak siyasal mücadelenin konusu halin gelebilmesi amaçlanıyor" dedi.