BDP, Newroz kutlamaları ve KESK'in etkinliklerinin yasaklanarak, aşırı şiddet uygulanması nedeniyle İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında gensoru önergesi verdi. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Şahin'in son açıklamaları için de "Halkın sabrı taştığı zaman böylesine rezilleri tsunamiyle götürür, tükürük tsunamisine tabi tutar" dedi.

 

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "Newroz kutlamaları ile KESK'in eğitim yasasını protesto etkinliklerinin genelgeyle yasaklaması, talimatları sonucu güvenlik güçlerinin bir çok ilde aşırı şiddet kullanması, iki kişinin ölmesi, yüzlerce kişinin yaralanması, bini aşkın kişinin gözaltına alınması" nedeniyle İçişleri Bakanı Şahin hakkında gensoru önergesini verdiklerini söyledi.

 

Newroz kutlamalarında çıkan olaylara ilişkin örnekler veren Kaplan, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve milletvekillerine yönelik saldırılar gerçekleştiğini anlattı. Kaplan, daha önceki yıllarda yasaklanmayan kutlamalarda olay çıkmadığını söyledi.

 

"KONTROLSÜZ GÜCE DÖNÜŞEN, DEVLET ADAMLIĞI CİDDİYETİNDEN UZAK..."

Gensoru önergesinin gerekçesinde, "Yaşanan olayların, ölümlerin sorumlusu, genelge ile yasak kararı alan, saldırı emri veren İçişleri Bakanı'dır. Toplumsal barışı tehlikeye sokan, muhaliflere şiddet uygulayan, totaliter bir rejimin faşizan baskılarının sorumlusu olan, Taksim Meydanı'nda izinsiz gösteri yapıp ırkçılık, kin, nefret söyleminde bulunan, Kürt-Türk çatışmasını tetikleyen, sivil toplum örgütlerine saldıran, suç işleyen amirleri terfi ettiren, kontrolsüz güce dönüşen, kamu tehlikesi arz eden, üslubu ve kullandığı dil ile devlet adamlığı ciddiyetinden uzak sorumsuz İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında gensoru açılması uygun olacaktır" ifadelerine yer verildi.

 

"BU HALKIN BİR SABRI VAR..."

Bir gazetecinin, "İçişleri Bakanı Şahin'in '75 milyonun tükürüğü onları boğar' sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Kaplan, "Bu halkın bir sabrı vardır. Bu sabır taştığı zaman böylesine rezilleri tsunamiyle götürür, tükürük tsunamisine tabi tutar. Haddini bildirir. Haddini bilmez bu tür adamları 75 milyona layık gören Başbakan da aynı derecede sorumludur" dedi.