Ankara'da HDP PM üyesi Ahmet Karataş'ın, il binasında uğradığı bıçaklı saldırının ardından, saldırıya HDP milletvekili ve yöneticilerinden sert tepki geldi.

HDP'yle ilgili son dönemki açıklamaları nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sorumlu gösterildi.

Saldırıya en sert tepkilerden birini HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan gösterdi. Meclis Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde saldırıyı gündeme getiren Kaplan, “Cumhurbaşkanlığı makamının, Başbakan’ın kamuoyunu tahrik eden, halkı suç işlemeye teşvik eden konuşmalarının olduğu bu günlerde, bu saldırının tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Partimiz IŞİD tarzı hunharca bir saldırıyla karşı karşıya kalmıştır” diye konuştu.

"MGK'DA HDP'NİN KAPATILMASI KONUŞULDU"

Kaplan ayrıca Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında HDP’nin kapatılması yönünde karar alındığını iddia etti. Kaplan, şunları söyledi: “Milli Güvenlik Siyaset Belgesi yani ‘kırmızı kitap’ denen bir belge toplantıda ele alındı. Bu ‘kırmızı kitap’ Meclis’ten saklanıyor. Bu toplantıda, derneklerin, sivil toplum örgütlerinin, aydınların ve sanatçıların hedefe konulduğunu görüyoruz. HDP’nin kapatılması, yasal dernek ve sendikaların kapatılması noktasında kararlar alındı. Bu kararlar Türkiye’yi felakete sürükleyecek kararlardır. Bu belgeyi Meclis’in bilmesi demokrasinin vazgeçilmezidir. Legal partilere sabotaj yapılacaksa, suikast yapılacaksa, ben bu siyaset belgesini istiyorum, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ni bize vereceksiniz.

'SON MGK TOPLANTISI, DOĞAN GÜREŞ'İN OLDUĞU DÖNEMDE YAPILANLARA BENZİYOR'

Hasip Kaplan, aynı konu hakkında dün hurriyet.com.tr’ye ise şu açıklamaları yaptı: “MGK bildirisindeki ‘illegal görünümlü legal yapılanma’ ile HDP kastediliyor. Partinin kapatılması için düğmeye basıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet üyelerinin, 6-7 Ekim olaylarından HDP’yi sorumlu tutan açıklamaları, yargıya ‘HDP’yi kapatın mesajı’. Bu demeçler, açıklamalar, mitingler, Yargıtay Başsavcısı’na parti kapatma davasını açın diye baskı işaretidir. Bu davayı açın demektir.

Son MGK toplantısı, Doğan Güreş’in Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde yapılan MGK toplantılarına benziyor. Cumhurbaşkanı’nın, hükümet üyelerinin açıklamaları, yaptıkları mitingler HDP’nin kapatılması için kamuoyu oluşturulmasını, kamuoyu nezdinde HDP’nin linç edilmesini amaçlamaktadır. ‘Kırmızı kitap’ta yani Devlet Güvenlik belgesinde irtica tehdit olarak yer almaz. Ancak demokratik muhalefet, sol muhalefet, HDP güvenlik tehdidi olarak görülür. Hükümetin çıkaracağı son güvenlik paketi de doğrudan bu demokratik muhalefeti susturmaya yöneliktir. Hükümet, daha önceki dönemlerdeki darbeciler gibi konuşuyor, hareket ediyor.