BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan sol-Kürt hareketi işbirliğinin geleceğine ilişkin görüşlerini takipçileriyle Twitter üzerinden paylaştı. Kaplan, BDP içinde yaşanan “yerel seçimlere Halkların Demokratik Partisi (HDP) olarak mı girelim, BDP olarak mı, yoksa batıda HDP doğuda BDP oarak mı?” tartışmasına dair kendi görüşlerini de yazdı.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan solun kanserinin ulusalcılık ve amip gibi bölünen "dükkancık" hastalıkları olduğunu belirterek, "Değişimin dönüşümün farkında değiller. Önümüzdeki seçimlerde ya ayrışma derinleşecek ya da ortak program etrafında güçlü birliktelik yaratılacak demokrasi alternatifi olacak, BDP tarihsel sürecin en büyük aktörü. Barış çözüm demokratikleşme yeni anayasa için yüzde 1 ile değil, yüzde 30 ile değişim dönüşümü zorlamalı. Dereyi geçerken at değiştirilmez, yerel seçimlere BDP genel seçimlere HDK hazırlanmalı; Cumhurbaşkanlığı seçimi birliğin fırsatı olabilir. Sol yelpazedeki mevcut duruş örgütlenme düzeyi, "Türkiye Partisi' için henüz kabul ve olgunlaşma aşamasında değil" dedi.

Kaplan görüşlerini takipçilerine Twitter üzerinden yansıtırken, darbecilerle hesaplaşabilmek için darbe hukukundan nemalanmaktan vazgeçmenin zamanı geldiğini yazdı.

Darbeci sistemin, özgürlük güvenlik denkleminde güvenlikten yana olduğunu kaydeden Kaplan BDP'nin izlemesi gereken yol konusunda şu görüşleri savundu:

"AKP merkezi sağda hala güç; sol ise dağınık nedeni sağ ve sol hastalıklardır. Siyasi Partiler Yasası ile seçim yasalarından değişim başlamalı. Solun kanseri sağ hastalığı ırkçı ulusalcı, sol hastalığı ise amip gibi bölünen dükkâncık anlayışı; değişimin dönüşümün farkında değiller. Önümüzdeki seçimlerde ya ayrışma derinleşecek ya da ortak program etrafında güçlü birliktelik yaratılacak demokrasi alternatifi olacak BDP tarihsel sürecin en büyük aktörü. Barış çözüm demokratikleşme yeni anayasa için yüzde 1 ile değil, yüzde 30 ile değişim dönüşümü zorlamalı. Dereyi geçerken at değiştirilmez, yerel seçimlere BDP genel seçimlere HDK hazırlanmalı; Cumhurbaşkanlığı seçimi birliğin fırsatı olabilir. Sol yelpazedeki mevcut duruş örgütlenme düzeyi, "Türkiye Partisi' için henüz kabul ve olgunlaşma aşamasında değil.

BDP'nin dinamik belirleyici demokratik muhalefetinin çözüm süreci ile sandığa gitmesi ittifaklara engel değil; reel bütünleşme fırsatı yaratır. Yerel seçimlere beş kala yeni bir partinin amblemin tanıtım zorluğu ortadadır; BDP tarihsel sürecin en tanınmış partisi meşe ağacı kök saldı. Sağ ve sol hastalıklardan arınacak bir yol bulunur; solda halklardan emekten eşitlikten adalet ve özgürlükten yana potansiyel mevcuttur.

CHP çözüm ve yeni anayasa sürecinde pozitif bir rol oymayacak mı? Hala geç değil ya ulusal parti olacak ya da sola açılacak başka şansı yok. Mevcut sosyalist parti ve dağınıklığı ben bile izleyemez oldum; hepsi yüzde 1 olamıyorsa asla öncülük hayali yaşamasınlar. Halkın alternatifini yaratmak ise hayal değil reel siyasetin; ortaklaşma ve bütünleşmesi mümkündür. Sürecin dinamikleri en etkin güçtür. Rojava devrimini anlamayan, ülke bölge dünya değişimini kavramayan; siyasette büyük düşünmeyenler kaybeder." (Haberx)