İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının, 275. kez Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi.

Kayıp yakınları, Soma'daki maden katliamında yaşamını yitiren madenciler ile 1995'de gözaltında kaybedildikten 2 ay sonra kimsesizler mezarlığında bulunan Hasan Ocak'ı andı.

Eylem öncesi bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Soma'daki madencilerin ailelerine başsağlığı diledi. Türkiye Cumhuriyeti devletinin sahip olduğu sistemin çöktüğünü, hak ve özgürlüklere, insan haklarına saygı gösterilmediğini, hukukun hiçe sayıldığını belirten Bilici, sistemin insan yaşamını merkezine alacak şekilde değişmediği takdirde katliamların, acı ve gözyaşının devam edeceğini söyledi.

'TEKMELEYECEĞİNİZE TOKATLAYACAĞINIZA ÇÖZÜM ÜRETİN'

Kayıpların bulunması ve faillerinin yargılanması için yetkililerin derhal harekete geçmesini isteyen Bilici, "Siyasal iktidara diyoruz ki, insanları tekmeleyeceğinize, tokatlayacağınıza, önlüklerinizi çıkarıp siyaset yapın diyeceğinize, çözüm üretin. Kayıp yakınlarının sesini duyun" diye konuştu.

'GAZİ AYAKLANMASININ İNTİKAMINI ALMAK İÇİN KAÇIRDILAR'

Bilici'nin ardından konuşan ESP Diyarbakır İl Başkanı Soner Çiçek, Soma'daki faciada yaşamını yitiren maden işçilerini anarak konuşmasına başladı. Çiçek, Hasan Ocak'ın 21 Mart 1995 tarihinde İstanbul'da kaçırılarak kaybedildiğini ve ailesi ve yoldaşlarının mücadelesi sonucu, kaçırıldıktan 2 ay sonra kimsesizler mezarlığında cansız bedenine ulaşıldığını söyledi.

Çiçek, şunları kaydetti: 

"Hasan Ocak'ı kaçıranlar, Gazi ayaklanmasının intikamını almak için kaçırdılar. Fakat ailelerin, devrimcilerin kararlı mücadelesi sonucu haklarımıza, ezilenlere yöneltilen bu namlular kendilerine döndü. Bu mücadele ile kayıplara dönük saldırılar geriletildi. Ama failler hala aramızda. Esas sorun bu. Hasan Ocak'ın davası 19. yılında ve zaman aşımına uğratılmak isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz."

Konuşmaların ardından aileler ve insan hakları savunucuları, Hasan Ocak ve tüm kayıplar anısına 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

(ETHA)