CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Taksim Gezi Parkı ile ilgili 6. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı olduğu halde bu konuyu referanduma taşımayı düşünmek anayasayı bilmemektir” dedi. Hamzaçebi, bu konunu referanduma sunulamayacağını belirtti.

“ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYOR”

Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Taksim Gezi Parkı ile ilgili hükümetten gelen açıklamaların endişe verici olduğunu söyleyen Hamzaçebi, “Taksim Gezi Parkı’na müdahale etmeyeceğiz ama burası bu şekilde de devam edemez, demek aba altından sopa göstermek demektir” dedi.

“SİVİL İNİSİYATİFLERLE GÖRÜŞÜLMESİ GEREKİR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Taksim Gezi Parkı Platformu temsilcileri ile dün yaptığı görüşmeyi hatırlatan Hamzaçebi, “Heyetin nasıl teşkil edildiği kimlerden oluştuğu bilgimiz dahilinde değil ama öyle anlaşılıyor ki heyet mensupları da birbirlerini toplantı salonunun kapısında tanımışlar. Elbette Başbakan meydan ile ilgili herkesle görüşebilir ama o meydanda daha örgütlü olan sivil inisiyatiflerle görüşülmesi gerekir. Ben istediğim ile görüşürüm demek, Sayın Başbakan’ın demokrasiye inançsızlığını gösteren bir başka davranışıdır. Toplantıya katılanların ortak görüşü Taksim Gezi Parkı yeşil kalsın. Katılanların açıklamalarından anlıyoruz ki kendilerine referandum konusunda herhangi bir soru sorulmamıştır, görüşleri alınmamıştır.” dedi.

"GEZİ PARKI İÇİN REFERANDUMLUK BİR KONU YOK"

Taksim Gezi Parkı’nın herhangi bir şekilde referanduma sunulabilecek bir konu olmadığını söyleyen Hamzaçebi, “Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapalım mı yapmayalım mı şeklinde bir referandum, Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti ise yapılamaz. Anayasa'nın 138. maddesi açıktır. Yasama, yürütme ve yargı organları ile idare yargı kararlarına uymak ve onun gereğini gecikmeksizin yerine getirmek zorundadır. Anayasa hükmü bu olduğu halde, Taksim Gezi Parkı ile ilgili 6. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı olduğu halde bu konuyu referanduma taşımayı düşünmek Anayasayı bilmemektir” şeklinde konuştu.

“GEZİ PARKI YEŞİL KALMALIDIR”

Anayasa ve özgürlük cahili bir hükümet olduğunu ileri süren Hamzaçebi, “Başbakan’a çağrıda bulunuyorum. Demokrasi uzlaşma rejimidir. Sivil toplum ve demokrasi sadece seçim değildir. İki seçim arası dönemde de halkın eğilimlerini hükümete yansıtması demektir. Başbakan'a çağrım, gel toplum ile inatlaşma, onlara kulak ver. Taksim Gezi Parkı ile ilgili referandum yapılmıştır, halkımız görüşünü ortaya koymuştur. Taksim Gezi Parkı yeşil kalmalıdır, bunun referandumluk bir durumu yoktur” ifadesini kullandı.