Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak Par) seçim bildirgesini açıkladı. 24 Haziran’daki parlamento seçimlerine bağımsız adaylarla katılan Hak Par, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin protesto edilmesi çağrısını yaptı.

Hak Par’ın, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto et; boş oy kullan!” çağrısı yaptığı seçim bildiriden bazı bölümler şöyle:

KÜRT KARŞITI POLİTİKALARIN KARŞISINDA DURACAĞIZ

Türkiye Olağanüstü Hal Rejimi altında “Baskın” seçimlere gidiyor. Seçime girme hakkı hukuk dışı yollarla gasp edilse de HAK-PAR kenara çekilip seyirci kalmayacak, sürece müdahale edecektir. Hiçbir partiye, bloka eklemlenmeden, Kürt karşıtı politikaların karşısında duracak, halkımızın taleplerinin savunucusu olacak ve bağımsız adaylarla seçimlere katılacaktır.

FEDERAL SİSTEM VURGUSU

Biz Türkiye’nin sorunlarının yapısal olduğunu ve ancak idari olarak yeniden yapılanmasıyla, gerçek anlamda adil bir çözüme kavuşturulabileceğini düşünüyoruz. Bunun için Türkiye’nin idari siteminin federal tarzda yeniden yapılanması gerektiğini savunuyoruz.

Federal sistemler çok uluslu coğrafyalarda, halkın ve etnik toplulukların eşitlik zemininde bir arada yaşamasının idari ve siyasi şekilleridir. Bugün dünyanın yarısına yakını, Federal Sistemlerle yönetilen devlet modellerini benimsemişlerdir.

Başta Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölge olmak üzere, farklılıkların var olduğu bölgelerde federe yapılar kurulmalıdır. Hak-Par bu temelde siyasi ve idari egemenliğin paylaşılmasını öngören ve federal çözüm öneren tek partidir. Türkiye federal bir yapıya dönüşmelidir.

LAİKLİK VE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

Biz HAK-PAR olarak, devletin Aleviliği kendine göre tanımlama anlayışını terk etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Alevilerin bütün meşru haklarının verilmeli ve bu yöndeki taleplerinin geciktirilmeden karşılanmalıdır. Herkes dinini öğrenme, gereklerine göre davranma ve yaşama hakkına sahiptir. Bu hakkı özgürce kullanmalıdır. Laik devletin görevi, ayrım yapmadan yurttaşlarına bu olanakları sağlamaktır. Biz HAK-PAR olarak böyle bir laikliği ve inanç özgürlüğünü savunuyoruz.

BARAJ TÜMDEN KALDIRILMALI

Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası demokratikleşmeli; seçim barajı tümden kaldırılmalı, her parti aldığı oy oranında parlamentoda temsil edilmeli ve aldığı oy oranında hazineden yardım almalıdır. Ceza Yasası adil ölçülerde değiştirilmeli, Terörle Mücadele Kanunu kaldırılmalıdır.

ŞİDDETLE DEĞİL. BARIŞÇIL YÖNTEMLERLE

HAK-PAR sorunların diyalog yoluyla çözülebileceğine; her diyalogun mutlaka bir uzlaşma imkanı yaratacağına inanır.

Hiçbir sorun şiddet ve kavga yoluyla çözülmez. Biz sorunların kavga ve şiddetle değil, barışçıl yöntemlerle çözülmesinden yanayız. Biz yeni bir siyaset tarzı izliyor ve halkın bizi bağrına basacağına, özgür, barışçı, yaşanılır bir dünyayı birlikte kurabileceğimize inanıyoruz.

Kaynak: Gazete Duvar