DTK ve DBP’nin Ümraniye’deki halk buluşmasında konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, “Kürt varlığı dikkate alınmadan Ortadoğu’da yaprak kıpırdamaz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başlattığı “Demokratik Mücadele Programı”na destek sunmak için İstanbul’da bir dizi temaslarda bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Ümraniye İlçe Örgütü binasında halkla buluştu. 

GÜVEN: DİKTA REJİMLER ÇÖKME SÜRECİNE GİRDİ

Dünyada ciddi değişimlerin yaşandığını dile getiren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, ulus devlet modelinin çökmeye başladığını merkezi ve dikta rejimlerinin çökme sürecine girdiğini ifade etti. Dünya halklarının artık kendi kendilerini yönetmek istediğini ifade eden Güven, “Halk artık kendi dili kimliği ve kendi yarattığı bir sistemle yaşamak istiyor. Özellikle Ortadoğu’da her gün yok edilmek istenen, kıyımdan geçirilmek istenen, göçe zorlanan göç ettiği yerde itilip kakılan Kürt halkı var. Bu halk demokratik ulus perspektifine sahip. Bu gün halklar Demokratik Ulus siteminin vücut bulduğu Rojava’ya akın ediyor” dedi.

‘KÜRT DİKKATE ALINMADAN ORTADOĞU’DA YAPRAK KIPIRDAMAZ’

Yüz yıllık Lozan Anlaşması’nın artık bittiğini ifade eden Güven, “Kapitalist güçler Ortadoğu’yu dizayn etmeye çalıştıklarına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Artık herkes Kürt gerçekliğini kabul ediyor. Herkes biliyor ki Kürt varlığı dikkate alınmadan Ortadoğu’da yaprak kıpırdayamaz. Kürt halkını bu kadar önemli bir noktaya taşıyan da Sayın Öcalan’ın adım adım ördüğü ve halklarında sahip olduğu demokratik çoğulcu perspektiftir.”

DTK’nin kuruluş sürecine de değinen Güven, “DTK Sayın Öcalan’ın Demokratik Ulus perspektifine sahip çıkıyor. Çünkü Sayın Öcalan’ın önerisi ile kurulan bir kongreyiz. Geçmişte Kürt sorununun çözümü noktasında önemli bir odak olarak görülüp meclise davet edilen bir kongre bugün terörize edilip kapısına mühür vuruluyor. Ancak DTK halkın kurduğu bir kongredir ve kapatılamaz” diye belirtti.

‘HEP BİRLİKTE ÖZGÜRCE YAŞAYACAĞIZ’

Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanan ekonomik ve siyasal sorunların çözümünün Kürt sorunun çözümünden geçtiğini sözlerine ekleyen Güven, “Egemen güçler tecridi neden bu kadar derinleştiriyor. Sayın Öcalan’ın ortaya koyduğu Demokratik Ulus paradigmasını halka ulaşmasını engelleyerek önemsizleştirmek istiyorlar. Tecrittin parçalaması bizim mücadelemize bağlı. Bizler kadın, genç herkes omuz omuza verirsek onları dize getiririz. Dün ‘kestik biçtik’ diyenler tarihin çöp sepetine gidecekler. Bu günde bu zihniyeti taşıyanlar tarihin çöp sepetine gidecekler. Elinde sonunda Kürt sorunu çözülecek. Sayın Öcalan’da özgür olacak ve biz hep birlikte özgürce yaşayacağız” diye belirtti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı