CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP’nin türbanlı milletvekili adayı göstermeyeceğini belirtirken AKP’nin türbanlı aday göstermesi konusunda “AKP’nin kendi işidir, başka siyasi partilerden kimlerin milletvekili olup olmadığını bizler tespit edecek değiliz” dedi.

Tekin, partisinin İstanbul İl Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Tekin, CHP’nin türbanlı milletvekili adayı gösterip göstermeyeceğinin sorulması üzerine “Hayır, CHP’de kesinlikle türbanlı milletvekili adayı olmayacaktır. AKP’de olabilir mi, vallahi AKP’nin kendi işidir, başka siyasi partilerden kimlerin milletvekili olup olmadığını bizler tespit edecek değiliz, o da onların sorunudur” dedi.

Tekin, “Sizin il başkanlığınız döneminde CHP’ye uzak kesimlere yakınlaşmak için çarşaflı vatandaşlara parti rozeti takılmıştı. Başörtülü milletvekili adayı gösterilirse sorunun çözümünde önemli bir adım atılmış olabilir mi” sorusu üzerine, şöyle konuştu:

“CHP’yi belli kesimlere uzak, belli kesimlere yakın göstermek çok doğru değildir, CHP cumhuriyeti kurmuş ve bu coğrafyada herkese çok yakın olan bir siyasi partidir. Burada zikredilen, sorun sanki Türkiye’nin temel sorunuymuş gibi. Eğer bugün Türkiye’de üniversitelerde başörtüsü sorunu tartışılmaz bir sorun haline gelmişse bunun tek mimarı da Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP’dir. CHP Türkiye’de hangi sorunlar varsa bunları çözmek için elinden gelen her türlü uğraşı verecektir. Ama Türkiye’nin bu kadar sorunları varken başka siyasi partilerin kendi adaylarını nasıl gösterip göstermeyeceğinin kararını bizler verecek değiliz. CHP olarak bizim kararımız açık ve nettir, gündemimizde yok diyoruz."

-“SEÇİM ARİFESİNDE GÜNDEM DEĞİŞTİRİLİYOR”-

Tekin, bir gazetecinin, milletvekili aday adaylarının merkezden belirlendiğini belirterek “Bu, halka sorulmayacak mı” sorusu üzerine Türkiye’nin ve demokrasinin ayıplarından birinin de bu olduğunu, AKP’ye daha önce Siyasi Partiler Yasası’nın bir maddesini değiştirerek milletin kendi vekilini seçmesinin yolunu açması çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Tekin, “Buna çok razı değiliz, rahat da değiliz. Ama ne yazık ki koşullar bu noktada. İnşallah önümüzdeki dönemde CHP iktidarıyla Siyasi Partiler Yasası’nı değiştireceğiz. Dünyada uygulanan model, son derece sağlıklı, millet kendi vekilini kendisi seçsin, kendisi tayin etsin. Bu vesileyle milletin iradesi parlamentoya tecelli etsin. Ne yazık ki en çok millet iradesini kullanan Sayın Başbakan’dır ama bu noktada kaçıyorlar. Eğer buna varlarsa halen biz hazırız” diye konuştu.

Tekin, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in “Tekin kimi aday göstereceğimize karışmasın” sözlerini de değerlendirirken “Ben karışmıyorum zaten haddimiz de değildir bir başka siyasi partinin kimleri aday göstereceği” dedi. Bir gazetecinin sorusu üzerine başörtülü milletvekili adayı gösterip göstermemenin, AKP’nin kendi bileceği iş olduğunu söylediğini belirten Tekin, “Sayın Cemil Çiçek de anlaşılan yanlış anlamıştır” diye konuştu.
Seçim arifesinde Türkiye’nin gündemini değiştirmek için başka sorunların tartışılmaya başlandığını, yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik sorunlarının konuşulmadığını dile getirerek “Gelin bunları konuşalım. Bunların dışındaki konuşmalar tamamen magazinsel haberdir” dedi.

Tekin, başka bir soru üzerine CHP’nin, ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarını çözeceğini ifade etti.

-“TÜRK ASKERİNİN KALKAN OLMASINI ARZU ETMİYORUM”-

Tekin, “Sayın Baykal’ın Antalya 1. sıradan aday gösterileceğine kesin gözüyle bakılıyor, sizin bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz?” sorusu üzerine, “Siyasi partilerin Merkez Yönetim Kurulları, Parti Meclisleri vardır. Bunların hiçbirisi değerlendirilmemiştir. Sayın eski Genel Başkanımızın isminin zikredilmesi Sayın Genel Başkanımızı da rahatsız etmiştir, bizi de rahatsız etmiştir. Israrla niçin Sayın Baykal? Göreceksiniz bir hafta 10 gün sonra CHP’nin listeleri Yüksek Seçim Kurulu’na gittiğinizde herkesi göreceksiniz” diye konuştu.

Tekin, Meclis’te tezkere geçmeden Libya’ya gidecek gemilerin yola çıkmasını da değerlendirirken “Bu, kararlaştırılmış bir sorun değil. Dün Dışişleri Bakanı Sayın Genel Başkanımızı ziyaret etti, bilgi verdiler. Ne yazık ki burada ciddi çelişkiler var, Sayın Başbakan ve Bakan Türkiye kamuoyunu bu konuda aydınlatmalı. Bizim CHP olarak tereddütlerimiz ve kaygılarımız var. İkinci bir Irak manzarasını yaşamak istemiyoruz. Türk askerinin orada kalkan olmasını hiç istemiyoruz” dedi. Tekin, kişisel olarak Müslüman coğrafyasında Türk askerinin kalkan olmasını arzu etmediğini söyledi.

Tekin, TÜSİAD’ın Anayasa önerisine ilişkin de “Değiştirilemez 4 maddenin dışında her şey tartışılabilir. O, TÜSİAD’ın görüşüdür. Türkiye’de hiçbir şeyin tartışılmasından korkmayacağız” diye konuştu.

GERÇEK GÜNDEM