Başbakan Erdoğan ve BDP Başkanı Selahattin Demirtaş arasında polemiğe neden olan Uludere katliamına sert bir açıklamada BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak'tan geldi. Kışanak, Erdoğan'ın "Dağdaki ağaları gütmek için bunlara 10 koyun bile teslim etmez" sözüne cevap verdi ve "Sen 3 paşayı güdemiyorsun" dedi.

Başbakan Edoğan'ın ''BDP Genel Başkanı hakkımda bir iddia ortaya attı. Güya, Uludere'de operasyon bana sorulmuş, '50 kişilik grup var, ne yapalım?' denilmiş. Ben de 'Neye mal olursa olsun vurun' demişim. Bu tarz siyaset seviyesiz, ahlaksız siyasettir. Bunlar 5 koyunu güdemez, kaybedip dönerler. Tenha bir yerde kesip kebap yapma yoluna giderler. ' sözlerine Kışanak'tan yanıt gecikmedi.

Kışanak; 'Başbakan bunlar 5 koyunu güdemez diyor. Halk koyun değil Başbakan. Siz siyaseti sürü olarak görüyorsunuz. Halkı peşine takıp alavere, dalavere çeviriyorsunuz. Halkın vergilerini kullanın, ihalelerde peşkeş çekin. Siz de kebapları yapın.''

Başbakan'ı Uludere olayında suçluyu açıklamaması yönünde de eleştiren Kışanak; ''Belki ortada bir istihbarat da yok. Genelkurmay yalan söylediyse Başbakan da bu yalanın peşine takıldıysa çıksın bunu söylesin. Genelkurmayı bu yüzden cezalandırdım desin. 'Üç paşayı güdemiyorsun halkı kandırarak güdeceğini zannediyorsun' dedi.

İşte Kışanak'ın konuşmasından satış başları;

Serbest bırakılmayı sindiremeyen AKP savcılarının itirazları üzerine Eruh Belediye Başkanı tutuklandı. Hükümetin de gizlemediği bu tutuklamalar siyasi iktidar tarafından uygulanan katliam operasyonudur. Beşir Atalay da açıkça zaten bunu söyledi.

Açıkçası bunlar bir şekilde kendilerini 2014 yılı seçimlerine hazırlıyorlar. Gazetelerde bunun haberleri var. Oysa bu yerel seçimlere yönelik çalışmalar 2009 seçimlerinin ardından başladı. AKP hıncını halktan çıkarmak için operasyonlar serisi başlattı.

Sonuç alamadığını görünce bu operasyonları yönetip yürütüyor. Eruh Belediye Başkanımızı niye tutukladılar? Bunun cevabı yoktur. 24 belediye başkanımız hala tutuklu, 140'ı aşkın temsilcimiz tutuklu. Partimizde görevli 6 bini aşkın arkadaşımız tutuklu. Böylesine büyük operasyon neyle izah edilir? Üstelik bunların dosyaları komedi şeklinde.

TEKÇİ ZİHNİYET DIŞINDAKİ ZİHNİYETLERİ SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR
Midyat Kaymakamı bir kamu görevlisidir. Tarafsız olması gerekir. Yasanın hukukun görevi budur. Midyat AKP ilçe kongresinden sonra yeni yönetimi kutlamak için burayı ziyaret ediyor. Açıkça orada AKP'nin propagandasını yapan bir konuşma yapıyor. 'Bu yönetim 2014 seçimlerine kadar götürecek. 'Midyat kaledir. Kaleyi sakın kaptırmayın' diyor.

Devletin tüm olanaklarını emrine alan AKP tekçi zihniyet yaklaşımı dışındaki tüm zihniyetleri susturmaya çalışıyor. Bizim kararlığımız bu zihniyeti yenmek. Ya bu zihniyet değişecek, ya bu zihniyet yenilecek...

AÇIKÇA FİKİR SÖYLENMEYECEK Mİ?
Van milletvekilimiz Kemal Aktaş hakkında 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Bir siyasetçi bir politikacı konuşma yapmış diye terör suçlusu ilan edildi. Ve Yargıtay bu cezayı onaylıyor. Bu hukuk garabetini yaratan AKP hükümetinin reform adı altında yutturduğu şeylerdir.

DERHAL SERBEST BIRAKILMALI
Geçmişte infaz yaptırıyorlardı şimdi bunu yargıya attılar cezaevine tıkıyorlar. Zihniyet aynı. Tekçi düşünceyi kabul edeceksin. Verilen bu ceza derhal durdurulmalı. Kendisi halkın iradesini temsil ediyor. Anayasanın 83.maddesi dönem sonunda bırakılmasını söyler. Kendisinin serbest bırakılması gerekiyor. Cezaevinde tutulan her arkadaşımız Türkiye alnına çalınmış kara lekedir. Yine bu konuda Meclis sorumluluğunu yerine getirmelidir.

Yeni Anayasa yapım süreci başladığı ilk günden bugüne kadar bunu söyledik. Çalışmalara katılıyoruz. Eğer düşünce özgürlüğü güvence altına alınmaz da ve bizi terörist olarak ilan edecekseniz bu anayasadan bir şey çıkmaz. Yasal düzenlemeler yapmak bu meclisin sorumluluğudur.

2500 YILA VARAN FEZLEKELER
Başbakan sözümün arkasındayım diyor. Bu cümlenin kendisini tek başına aldığınızda haklı bir söz diye algılayabilirsiniz. Kürt sorunu bir demokrasi, kimlik sorunudur. Kürt sorunu ile ilgili kim çözüm üretmek için uğraşıyorsa onu terörist ilan ediyorsunuz. Bu şekilde sorun çözülmez. Bizim hakkımızda 2500 yıla varan fezlekeler Meclis komisyonunda bekliyor. Biz siyaseti halkımızın bize verdiği yetkiyle yapıyoruz. Biz 3 milyon oyun  taleplerinin takipçisi olarak siyaset yaparız.

Hani bir söz var; 'Bozuk saat bile günde 2 kez doğruyu gösterir'. Başbakan dünya kadar yanlış söylüyor. Bir tane doğru söylüyor. Sonra da tüm muhalefeti ardından sürüklüyor. Başbakan diyor ki 'Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste'. Biz de bunu tekrarlıyoruz. Bu söz doğrudur Ama bu sözü kendin içinde söylüyorsan kıymeti yoktur.

NEYİN İRADESİZLİĞİNDEN BAHSEDİYORSUN?
5 yıldır bu kürsüdeyiz. Neyin iradesizliğinden bahsediyorsun? Biz halkımızla birlikte konuşuyoruz, tartışıyoruz, çalıştaylar çıkartıyoruz siz bu çalıştayları KCK ana davası yapıyorsunuz.

ASIL SİYASİ AHLAKSIZLIK BUDUR
Kürt sorunu nasıl çözülür diye konuştuk, tartıştık. Anadilimizi sınırsız kullanmak istiyoruz. Tüm diller güvence altına alınsın. Bunun kime ne zararı var. Özgürlükler başkasına zarar verince yasaklanır. Biz yaptığımız tüm çalışmalar sonucunda vazgeçilmez, istediğimiz hak öz yönetim hakkıdır. Çağımızda demokrasinin de en temel kriteridir. Sen bu talepleri projeleri yok sayacaksın sonra da irademiz yok  diye demagoji yapacaksın. Bence bu hükümetin iradesi yok. Bizim irademiz net, kararlığımız ortada. Daha neyin iradesinden bahsediyorsun. Bunu konuşmak istemiyorsan bunu söyleyeceksin. Siyasi yalan söylemek siyasi ahlaksızlıktır.

SİZİNLE KAVGAMIZIN NEDENİ BUDUR
Yeni sendikalar yasasında, varolan hakları kaldırmaya çalışıyorsunuz. Kadın meclisi, gençlik meclisi kuruyoruz terör grubu diye içeri tıkıyorsunuz.

Bunlar sürü politikasını uyguluyor. Başbakan bunlar 5 koyunu güdemez diyor. Halk koyun değil. Biz halkımızla birlikte onların taleplerini gerçekleştirmeye adayız. Siz hala siyaseti halkı peşine tak, alavere dalavere çevir anlayabilirsiniz. Sizinle kavgamızın temeli budur. Sizin temel derdiniz burada. Halk, toplum sürü olsun. Siz de kebaplarını yapın. Halkın vergilerini kullanan, ihalelerde peşkeş çeken sizsiniz. Biz halkımızla birlikte bu insanlık mücadelesini yürüteceğiz.

SİZ KENDİ BOROZANINIZI ÖTTÜRMEK İSTİYORSUNUZ
Şimdi bir iç tüzük değişikliği getirdiler Burada da kendi borozanını öttürmeye çalışıyorlar. Mecliste tüm partilerin görüşü kıymetlidir. Bu görüşlerini anlatması gerekir. Konuşma süresini azaltıyorsunuz, önergeleri azaltıyorsunuz. Elinden gelse parlamentoyu tatil edecek her şeyi kendileri yönetecek.

KÜRDİSTAN TARİHTİR
Kürdistan tarihtir. Bir coğrafyanın ismini doğru söylemek de doğru siyasetin gereğidir. Biz o toplantıdan sonra yapılan açıklamada açıkça anayasal çözüm önerileri Türkiye kamuoyunun dikkatine sunuldu. Eşit yurttaşlık hukuku içinde yaşamak, dilimizi, kimliğimizi yaşatmak istiyoruz. Coğrafyamız, kimliğimiz kendi adıyla anılsın istiyoruz. Bu çözüm iradesinin bastırılması çözüm olanaklarının ortadan kaldırılması demektir. AKP Kürt sorununu çözmek için müzakereyi, konuşmayı, dinlemeyi göz önüne almak zorundadır.

ÖCALAN'A O KOŞULLAR SAĞLANMALIDIR
Sayın Abdullah Öcalan'a diyalog ve müzakerenin sağlıklı yürütülmesi doğru bir sonuç doğurması ve oradan barışın çıkması için gerekli koşulların sağlanması gerekir. Eğer hem bu sorunu sen çözebilirsin denilip hem de orada tutmaya devam edilirse bir sonuç çıkmaz. Devlet eksikleri tamamlayarak Sayın Öcalan'ın rolünü oynayabileceği koşulları yaratmalı. Türkiye'nin bu yolu denemekten başka yolu yoktur. Dünyadaki tüm olaylarda ya yenme, ya konuşarak çözümler vardır. Bunlar hep yenme yenilme yolunu seçti. İmralı'daki tecridin ortadan kaldırılması ve Öcalan'ın muhataplık rolünü oynayacağı ortamın sağlanması gerekiyor

SENİN YAPTIĞIN DİKTATÖRLÜKTÜR
Başbakan'ın talimatı ile Cizre ve Diyarbakır'daki mitingler yasaklandı. Kadınlar taleplerini dile getirmek istiyorsa bundan daha doğal yol yoktur. Kadınlar Cizre'de  meydanlardaydı. AKP'nin sindirme siyasetine Kürt kadınları izin vermedi. Aynı şeyi Mersin'de de uygulamaya çalıştılar. Ben Mersin'deki kadınlarla konuşmaya gittim. Polisler oradaki kadınlara gaz bombaları ile saldırdı. Hani savunmasız halka saldırılmazdı? Hani bu diktatörlüktü? Sadece benimle birlikte konuşmaktı onların amacı. Bunu yaptığın için diktatörsün.

ULUDERE İÇİN ŞİMDİ HERKES AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR
Uludere'de yaşanan katliamın üzerinden 1 ayı aşkın zaman geçti. Hala resmi olarak açıklama yapılmış değil. Hala bu ülkeyi yöneten iktidar bu halka hesap vermiş değil. Biz gittik halkı dinledik. Burada sivil savunmasız insanlar bilinerek katledildi dedik. Biz bunu dedik diye Başbakan günlerce BDP'ye hakaretler yağdırdı Şimdi bizim söylediklerimizi herkes söylemeye başladı. Herkes diyor 'Heron görüntülerine bakıyorsunuz, bunların sivil oldukları militan olmadıkları görülüyor' diye.

Hala açıklamıyorlar. Kim size istihbarat verdi? Bu görüntüleri izlediğini söyleyen AKP milletvekili kaçakçı olduğu belli oluyor diyor. Peki nasıl oldu bu katliam deniliyor. Genelkurmay çıktı istihbarat vardı vurduk dedi. Başbakan şimdi gerçeği çarpıtmaya çalışıyor. Acaba buradan başka yalan nasıl üretilir bunun yolunda.

TRT O GÖRÜNTÜLERİ NAKLEN YAYINLAMALI
Belli ki yeni bir senaryo tezgahlıyorlar. Bir ülke kendi halkını sivil ülkede halkını bombalamışsa meşruiyetini yitirir. Biz o davanın takipçisiyiz. Bu halkın kanı yerde kalmayacak. Oraya buraya çekerek kandırarak gizleyerek kapatamazsınız. AKP milletvekilinin izlediği heron görüntüleri TRT'den naklen yayınlanmalı. Halk da bu gerçeği görmeli.

HALKI GÜDECEĞİNİ SANIYORSUN
Amerika elçisi de bizim istihbaratımız yok dedi, MİT de yok dedi. Belki ortada bir istihbaratta yok. Genelkurmay yalan söylediyse Başbakan'da bu yalanın peşine takıldıysa çıksın bunu söylesin. Genelkurmayı bu yüzden cezalandırdım desin. 'Üç paşayı güdemiyorsun halkı kandırarak güdeceğini zannediyorsun'

Hangi merkezlere görüntü aktarılmış, vurulma talimatını kim vermiş? Eğer talimatı Başbakan vermediyse çıksın açıklasın. 35 insanı paramparça etmişsin sonra kimi kayırıyorsun? Suçlu değilsen kayırma kimseyi. O görüntüleri kimin gönderdiği, kimin karar verdiğini ayır. Bir ay sonra heron görüntüleri savcılığa gidiyor. O görüntülere montaj yapılmadığı nereden biliniyor? Herkes görevinin başında. Bu işi örtbas edilmek için elinden geleni yapıyor. Uludere'deki katliam insanlık suçudur. Bunun hesabını sormak insanlığın boynunun borcudur.

Başbakan'ın kendisini temizleyeceği tek şey bilgileri, belgeleri, kişileri açıklamaktır.

BURASI JİTEM'İN İNFAZ MERKEZİDİR
Diyarbakır'da kafatasları çıktı. Biz biliyorduk ki orası JİTEM'in infaz merkezidir. Burası JİTEM'in sorgu merkezidir. Biz yıllar önce orayı gösterdik söyledik basın açıklaması yaptık. Sivillere açıldığı gün biz medyayı alıp gösterdik.