The Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önümüzdeki yaz yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "otoriter" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okuma olasılığını reddetmediğini belirtti.

Gazetenin Simon Tisdall imzalı yorum yazısında, Gül'ün Guradian gazetesine verdiği özel röportajda Erdoğan'a meydan okumaya hazırlandığını "bir kez daha" ima ettiği ifade edildi.

Yazıda, önümüzdeki yaz yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin"Türkiye'yi kimin yönettiğine dair gittikçe daha tartışmalı hale gelen sorunun yanıtı" olacağı belirtildi.

Röportajda Gül'e ikinci dönem cumhurbaşkanlığını amaçlayıp amaçlamadığının sorulduğunu belirten gazete, Gül'ün buna karar vermek için henüz çok erken olduğunu söylediğini kaydetti.

Gazete soruda ısrar edilip sıkıştırıldığında ise Gül'ün aday olma ihtimalini reddetmediğini ve "karar vermeden önce bekleyeceğini" söylediğine dikkat çekti.

"Yeni İslamcı" Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından uygulamaya sokulan kurallara göre Erdoğan'ın dördüncü kez milletvekili olamaycağını hatırlatan gazete, Başbakan'ın önümüzdeki yıl ilk kez halk oylarıyla seçilecek cumhurbaşnalığına aday olacağı yolundaki spekülasyonları yalanlamadığı belirtildi.

Yazıda, Erdoğan'ın bu amacına ulaşabilmesi için "2007 yılında Cumhurbaşkanı olan popüler ve siyasi olarak ılımlı eski dışişleri bakanı Gül'ün gönüllü olarak yolu açmayı kabul etmesi gerekiyor, ama Gül'ün bunu kabul edip etmeyeceği edeceği gittikçe daha belirsiz hale geliyor" ifadesine yer verildi. (CNN Türk)