HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, İstanbul’da 2 Ekim'deki operasyonla gözaltına alınan HDP'lilere, sendikacı ve gazetecilere yönelik 12 Eylül'den kalma muameleleri İçişleri Bakanı Selami Altınok'a sordu.

Aralarında  özel harekat polislerinin de yer aldığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri helikopter desteği ile İstanbul’da 2 Ekim 2015 günü sabaha karşı 28 ilçede operasyon düzenlemiş ve 44 kişiyi gözaltına almışlardı.

ZORLA 'İSTİKLAL MARŞI' VE 'NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE'

Gözaltına alınan HDP ilçe başkanları, sendikacılar, eski belediye başkanları ve Özgür Gündem Gazetesi editörü Hicran Urun'a gözaltında fiziki ve sözlü işkence uygulanırken, polisler gözaltındaki kadınlara zorla "İstiklal Marşı" okutmaya ve "Ne mutlu Türküm diyene" cümlesini söyletmeye çalışmışlardı.

BULDAN ALTINOK'A SORDU: "YASAL BİR DAYANAĞI VAR MI?"

Konuyu TBMM'ye taşıyan Buldan, operasyonların amacını İçişleri Bakanı Altınok'a, "Gözaltına alınan kadınların sağlık kontrolüne götürülürken ve gözaltı süresince fiziki ve sözlü şiddet görmesini, zorla 'İstiklal Marşı' okutulmasını ve 'Ne mutlu Türküm diyene' cümlesinin söyletilmeye çalışılmasını, Bakanlığınızın denetimde olan güvenlik güçlerince gerçekleştirilmesi hukuka uygun mudur, yasal bir dayanağı var mıdır?" diye sordu.

AİHS'NİN 3. MADDESİ

Buldan, konuyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını da sorduğu önergesinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "gözaltında fiziki ve sözlü işkenceyi yasaklayan ve yaptırımlara tabi kılan" 3. maddesini hatırlatarak, "Ancak ne yazık ki Türkiye’de özellikle muhalif kesimlere karşı yapılan gözaltı işlemlerinde devlet güçleri, devletin bu konudaki görmezden gelen tavrının verdiği cesaretle işkenceyi, cezalandırma, terbiye etme ve kişisel intikam amaçlı olarak kullanabilmektedir," dedi ve "Bir hukuk devleti olmanın gereği olarak uygulamadaki bu tür hukuksuzlukları gidermek ve denetlemek adına herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?" diye sordu.

(Demokrat Haber)