Gezi Parkı davasında mahkeme, dosyada fotoğrafı olan kişinin sanıklardan V.Ö. olup olmadığını tespit için bilirkişi istedi. Bilirkişi, fotoğrafa ilişkin tespitte bulunmazken, “Vatandaşın yüzü çok masum, devlet görevlilerine karşı saygılı görülmekte” dedi.

İstanbul’da 8 Temmuz 2013’te meydana gelen olaylarda gözaltına alınan ve aralarında Ayşe Mücella Yapıcı ile Ali Çerkezoğlu’nun da bulunduğu Taksim Dayanışması üyesi 26 kişi hakkında İstanbul 33’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ten 1.5 yıldan 3 yıla kadar ceza istenen 21 sanık arasındaki V.Ö.’nün avukatı,  emniyetçe dava dosyasına sunulan fotoğraftaki kişinin müvekkili olmadığını iddia etti. Mahkeme, dosyayı adli bilirkişi M.S.A.’ya gönderdi. Avukatın yolladığı görüntüler ile polisçe dosyaya eklenmiş fotoğrafları inceleyen adli bilirkişi, kimliğe ilişkin bir tespit yapmadı ancak ilginç yorumlarıyla dikkat çekti:

“Bölücü örgütlerin her türlü yola başvurdukları, asıl hedeflerinin devrim olduğu, provokasyon yapabildikleri, devletimizi zor duruma düşürmek için masum rolüne bürünüp, yalan ve iftiralarla kamu güvenliği bozmak ve vatanımızı bölmek için iç ve dış düşmanlarla anlaşarak ülkemizde iç savaş ortamının oluşmasını amaçladıkları olaylar olmuştur. Bu hususların göz önünde bulundurulması insani, vatani bir görevdir.

‘MASUMSA DÜZELTİLMELİ’

Diğer taraftan kolluk güçleri sadece olay mahallindeki her delil kanıttır esasına göre, her suçlunun yanında olan da şüphelidir prensibinden hareket etmiştir. Adı geçen vatandaşımız, eğer bir suçla bağlantısı yoksa, masumdur.  Eğer şüpheli bölücü ifadeler kullanmışsa ayrıca bu suçlarından tekrar yargılanabilir, değilse masumdur. Derhal yanlışlığın düzeltilmesi insani, vatandaşlık görevidir. Tutuklanma anında ‘Ben bir şey yapmadım’ diyor. Görevli memur, diğer ‘Ne yaptı ki?’ diyen vatandaşlara sus işareti yapıyor.  Adı geçen vatandaşımız yüzü çok masum, devlet görevlilerine karşı saygılı görülmektedir. Takdir  yüce mahkemenizin.” (Hürriyet)