Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hakkında verdiği “hak ihlali” kararından günler sonra özgür bırakılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, AYM’nin verdiği kararı “son derece önemli” olarak değerlendiren Gergerlioğlu, “Beş yıldır hakkımda yürütülen hukuksuz süreççe hem bireysel saldırı olmuştu hem de halk mağdur edilmişti. Toplumsa bir mağduriyet vardı. Çünkü ben halkın vekiliydim ve zindana atılmam halkın zindana atılmasıydı. Dimdik girdim, dimdik çıktım. Kaldığım yerden devam ediyorum” dedi.
 
‘DİĞER VEKİLLERİ DE ETKİLEYECEK’

Zemo Ağgöz'ün Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, Meclis Başkanlığı’na defalarca AYM’nin sonucunu bekleyin dediklerini hatırlatan Gergerlioğlu, “Eniz Berberoğlu kararı var, büyük hukuksuzluk, yanlışlık var bekleyin kararı dedik. Beklemediler ama AYM çok kuvvetli bir karar aldı. Şuanda HDP’nin tutuklu olan vekillerini de etkileyecek bir karar oldu. İnsan hakları mücadelesi verdim. Sadece bana değil birçok kişiye de yapılan haksızlıkların giderilmesine yol açacak bir mücadele sergilemiş olduğumu şuan görüyorum ve bu bana büyük mutluluk veriyor. Bize yapmadıkları zulüm kalmadı. 5 yıl önce barış çağrısı yaptığım için kamu doktorluğumdan ihraç edildim. Barış istemek suç mu? Dedim ama dinlemediler. Her türlü linçe, haksızlığa uğradık ama buna rağmen insan hakları ve barış dedik” diye konuştu. 

‘84 MİLYONUN VEKİLİYİM’

Gergerlioğlu, 90 bin kişinin oyuyla Kocaeli’nde milletvekili seçildiğini 84 milyonun vekili olduğunu anımsatarak, “Ayrımsız bir insan hakları mücadelesi verdim. İktidarı da rahatsız ettik bu mücadeleyle. KHK haksızlıklarını, Van’da helikopterden atılan yurttaşların, cezaevi ihlalleri, insan kaçırma yani insan hakkı ihlallerinin her türlüsünü dile getiriyorduk. İktidar da bundan rahatsız oldu ve bir şekilde Meclis’ten uzaklaşmam için siyasi bir baskıyla Yargıtay’da bana verilen hapis cezası onaylandı. Yargıtay’da, ‘bu karar nasıl verilir’ diyerek itiraz eden bir hakimin olmasına rağmen onadılar. AYM bugün o hakimin çok haklı olduğunu söyledi. Ben 5 yıl boyunca her yolla mağdur ediliyorum en sonunda bir mahkeme ‘sen 5 yıldır çok büyük haksızlıklara uğramışsın’ diyor. Film gibi bir durum” diye belirtti.

‘VEKİLLİĞİM BİRAN ÖNCE İADE EDİLMELİ’
 
Gergerlioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Halk bizi Meclis’e gönderdi ama iktidar biz zindana attırdı. Ama hukuk, Anayasa beni tekrar zindandan çıkardı ve halkın vekaletine doğru gideceğiz. Anayasal süreçler tamamlanıp, Meclis’te vekilliğimin iade edilmesini bekliyorum. AYM bir kararın Meclis Başkanlığı’na göndermiş. Yerel mahkeme de tahliye etti. Vekilliğe iade edilmem için bir engel kalmadı. Meclis başkanlığının bir an yapması gereken iadeyi gerçekleştirmek, onu bekliyorum. Gasp edilen hakkımıza kısa bir süre içinde ulaşmamız lazım.”
 
‘SÜREKLİ MECLİS TV’Yİ İZLEDİM’

“Beni değil halkı zindana attılar” diyen Gergerlioğlu, şunları dile getirdi: “Milyonlarca insanın iradesini zindana attılar. Sadece ben değil çok sayıda arkadaşım da aynı durumda. AYM’nin benim hakkımda verdiği karar hem diğer tutuklu arkadaşlarımız hem de parti kapatma davasında etkili olacağını düşünüyorum. Beklediğimden de iyi bir karar çıktı. Çok mutluyum. İnsan hakları savunucusu bir siyasetçiyim, Meclis’te de direndim, cezaevinde de direndim ve insan hakları savunuculuğu yaptım. Bu mücadelem böyle bir kararın ortaya çıkmasına yol açtı. Zindanda sürekli Meclis TV’yi izledim. Beni götürürlerken de ‘ben vekilim’ dedi. Vekillikten hiç kopmadım. Halkın hakkını savunmak, ihlallere karşı durmak zaten suç olamazdı.” 

‘KALDIĞIM YERDEN DEVAM’

Verilen kararla halkın yüzünün de güldüğünü ifade eden Gergerlioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “İnsanların, ‘bu ülkede hukuk varmış, Anayasa hak gördük’ dedikleri bir an oldu. Bu kadar mafya babalarının ifşaatları iktidardakilerin hala yol yürüdüğü bir zaman diliminde tüm baskı ve haksızlıklara rağmen haklılığımızın ortaya çıkması bir devrim gibi. Kamuoyu, halkımız, demokrasiye inanan herkes sevinsin. Ben kaldığım yerden devam ediyorum, ben de değişen bir durum yok. Çünkü ben zindan da aynı şeyleri yaptım. Beni zindana attılar ama ben halkın vekiliydim. Geri adım atmayacağım. Hiç yüzüm düşmedi, moralim bozulmadı dimdik girdim dimdik çıktım. Kesinlikle kazanacağımı biliyordum, halkın vicdanı yanımdaydı.”