HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yurttaşların karşı karşıya kaldığı sorunların bildirimi için online başvuru sistemi kurdu.

İki ayda 372 başvuru alan, 127 ihlali komisyona taşıyan ve 52 soru önergesi veren Gergerlioğlu, hükümetin tavrının “üstünü örtmeye dönük” olduğunu söyledi.

OHAL döneminde kanun hükmünde kararnameyle görevinden ile ihraç edilen ve 24 Haziran seçimlerinde HDP’den Kocaeli Milletvekili seçilen Ömer Faruk Gergerlioğlu, ilk iş olarak takipçisi olduğu hak ihlallerini Meclis gündemine taşımak oldu.

Aynı zamanda Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi olan Gergerlioğlu, 61 cezaevindeki hak ihlalleri, 13 farklı konularla ilgili ihlalleri içeren toplam 127 ihlali komisyon gündemine taşıdı.

İhlallere ilişkin bugüne kadar da 52 soru önergesi veren Gergerlioğlu, yurttaşların maruz kaldıkları hak ihlallerini kendisine ulaştırmak için interaktif (online) bir başvuru sistemi kurdu.

İKİ AYDA 372 BAŞVURU

İnternet üzerinden ulaşılabilen ve adına “Yurttaş İletişim Formu” denilen online başvuru formunu dolduralar, karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini Gergerlioğlu’na bildiriyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Hayri Demir’in haberine göre, yaklaşık iki ay önce kurulan sisteme şu ana kadar 372 başvuru yapıldı. Gergerlioğlu, bu başvuruları ilgili kurumların gündemine taşıyarak, aynı zamanda takipçisi oluyor.

Milletvekilleri arasında ilk defa böylesi bir sistematik hak ihlali bildirim mekanizması kuran Gergerlioğlu, milletvekilliği öncesinde de hak savunucu kimliğine dikkat çekerek, bu süreçte gelen yoğun ihlalleri bir sistematiğe kavuşturmak ve yurttaşlarla doğrudan ilgilenmek için böylesi bir sistem kurduklarını dile getirdi.

‘ÇOK FARKLI BAŞVURULAR VAR’

Gergerlioğlu, hazırlamış olduğu online başvuru sistemine ilişkin şunları söyledi:

“Çok farklı gruplardan başvuru alıyoruz. Bunlara yetişmek için düzenli bir organizasyon yapmayı düşündük ve yurttaş iletişim formu oluşturduk. Sosyal medyanın yanı sıra buradan da ihlallere ilişkin bildirimleri almaya başladık. Olayları geniş boyutuyla anlatmaları ve kendilerine geri bildirimde bulunmamız amacıyla iletişim kanallarına da yer verdikleri bu formların tarafımıza ulaştığı andan itibaren harekete geçerek, ilgili başvuruları yapıyoruz. Bunları başta Meclis İnsan Hakları Komisyonu olmak üzere ilgili kurumların gündemine taşıyoruz.”

‘YAPILANLARI TEŞHİR EDECEĞİZ’

Aynı zamanda bunları ilgili bakanlıkların yanıtlaması istemiyle soru önergesi olarak Meclis gündemine taşıdıklarını hatırlatan Gergerlioğlu, sadece iki aylık süre içerisinde ihlallerle ilgili olarak 52 soru önergesi verdiklerini ancak henüz birine dahi yanıt alamadıklarının bilgisini paylaştı.

Gergerlioğlu, bunun nedenini ise, “Hak ihlallerinin üstü kapatılmaya çalışılıyor. Yanıt verilmeyerek olay soğutulmaya çalışılıyor. Ama peşini bırakmayacağız. Sormuş olmakla kalmayarak, bunları takipçisi olacağız. Yapılanları teşhir edeceğiz” diye belirtti.

‘HUKUK İŞLETİLMİYOR’

İnsan hakları ihlallerine ilişkin “tam bir kötülük haliyle karşı karşıyayız” diyen Gergerlioğlu, “Şu anda ülkede hukuk işletilmemeye çalışılıyor. Demokrasi ayaklar altında ve tamamen bir keyfilikle insanlara boyun eğdirilmeye çalışılıyor. İnsanların nasıl itiraz etmesini engelleyebilirim görüşü hakim. İnsanlar en ufak bir itirazda bulunmaktan bile korkuyor. Her şeyden korkan bir toplum haline getirilmek isteniyor” diye konuştu.

‘SİYASET ETKİN HALE GETİRİLMELİ’

Meclisin bu tablo karşısında aktif bir tavır alamadığının altını çizen Gergerlioğlu, şöyle konuştu: “Millet bizi seçmiş buraya göndermiş, bizim itirazlarımıza kulak astığı yok. Saraydan gelen emri onaylamak. El kaldırma makinası gibi çalışıyorlar. Saraydan ne gelmişse anında onaylıyorlar. Meclisi çalıştırmama yolunda irade sergiliyorlar. Zaman zaman iç tüzüğü bile çiğniyorlar. Bizim açımızdan da üzücü ve karanlık bir tablo.” Siyasetin tekrar etkin hale gelmesinden başka bir yol olmadığını anlatan Gergerlioğlu, “Erdoğan şartları zorlayarak bu hukuksuzluğu dayatıyor. Bu hukuksuzluğun devam edeceğini düşünmüyorum. Ama bu da bizim çabamızla olacaktır. İhlalleri görünür kılmamızla bunu yapabiliriz” diye konuştu.

‘CEZAEVLERİNE DÜŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR’

EN yoğun ihlallerin cezaevinden geldiğini kaydeden Ömer Faruk Gergerlioğlu, ihlalleri yerinde incelemek amacıyla 50’nin üzerinde Adalet Bakanlığı’na başvuru da bulunduğunu ancak ziyaret için gerekli izinlerin verilmediğini vurguladı.  Cezaevlerindeki hak ihlallerinin her geçen gün artarak devam ettiğini sözlerine ekleyen Gergerlioğlu, “Cezaevlerindeki şu andaki durumun kötü olmasının en büyük nedeni şu andaki hukuksuzluk, keyfilik, yöneticilerin kin, nefret ve intikam duygularıyla hareket etmesidir. Düşman hukuki uygulamasıdır. Cezaevine atılan bir kişiden intikam alam hissiyle hareket ediliyor” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı