Anayasa Mahkemesi tarafından 1 Temmuz’da verilen “hak ihlali” kararı ardından 15 gün geçmesi ardından HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği 4 ay sonra iade edildi. Meclis Genel Kurulu’nda 17 Mart’ta milletvekilliğinin düşürülmesi sırasında “Berxwedan Jiyanê (Yaşamak Direnmektir)” diyerek, Meclis’e yeniden döneceği mesajını veren Gergerlioğlu, 4 ay sonra yeniden milletvekilliği görevine döndü. 

Vekilliğini yeniden kazanması ile hızlıca çalışmalarına başlayan Gergerlioğlu, Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan'a konuştu: 

‘BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA ÇIPLAK ARAMA GERÇEĞİ OLDU’

Kocaeli’de 90 bin kişinin oyuyla seçilerek, Meclis’e girdiğini hatırlatan Gergerlioğlu, milyonların vekili olarak mücadele yürüttüğünü belirtti. “Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilenlere yapılan muameleler, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, açlık grevleri, Kürt sorununa dair yaptıkları sorgulamalar, çıplak arama ve diğer birçok insan hakkı ihlallerine karşı verdiği mücadelenin iktidarı çıldırttığını” dile getiren Gergerlioğlu, iktidar açısından bardağı taşıran son damlanın çıplak arama gerçeğini ispatlaması olduğunu söyledi. 

Gergerlioğlu, bu sürecin ardından Yargıtay’ın kendisine dair normalde iki üç yıl içerisinde alacağı kararı inanılmaz bir şekilde hızlıca aldığını ifade etti.

‘HALK İÇİN DİRENDİM’

Yargıtay’ın hakkındaki 2 yıl 6 ay hapis cezasını hızlıca onaması ardından milletvekilliğinin de hızlıca düşürüldüğünü altını çizen Gergerlioğlu, buna karşı kendisinin ise haklı olduğu mücadeleden vazgeçmeyerek direndiğini vurguladı.

Gergerlioğlu, “Halkın hakkını korumak için büyük bir mücadele içerisine girdik. Meclis’te karar okunduktan sonra cezaevine gireceğim kesindi ama ben direnişe devam ettim. Cezaevine girmemek için direnmedim, halkın hakkını savunmak, verilen kararın hukuksuzluğunu apaçık göstermek için direnişteyim ve mutlaka kazanacağım, dedim. Kalben kazanacağıma inanıyordum. Halkımız yanımızdaydı, tam destek verdi bize ve en sonunda kazandık” diye konuştu. 

‘HAKSIZLIĞI TÜM HALKIMIZ GÖRDÜ’

Hakkındaki kararın okunması ardından milletvekili arkadaşlarıyla birlikte zılgıtlar eşliğinde Meclis Genel Kurulu’na girdiğini kaydeden Gergerlioğlu, “Her gün yeni karamsarlıklar hüzünler yaşayan bu halkın yüzünün gülmesi ve o sevinç pırıltısını görmeyi çok istiyordum. Bunu bugün gördük. Birileri çıldırdı belki, hakarete varacak sözler sarf eden parti liderleri var. Tüm bunlara rağmen halkın, demokrasinin kazandığını, AYM’nin bu hukuksuzluğu yerden yere vurduğunu gördük. Daha önceki mahkemeler nasıl bu haksızlığa imza atmış, bunu da tüm halkımız gördü” ifadelerini kullandı. 

DAYANIŞMA RUHU GÜÇ VERDİ

Gergerlioğlu, verdiği bu mücadelede toplumun tüm kesimlerinin yanında olduğunu ve bu dayanışma ruhunun kendine güç verdiğini de belirti.

Halkla beraber yaşanan adaletsizliğe karşı haklarını söke söke aldıklarını söyleyen Gergerlioğlu, “Berxwedan Jiyan e (Yaşamak direnmektir) dedik, bizim direnişimizin esasının halkların kardeşliği olduğunu söylemek için ‘Bijî biratiye gelan (Yaşasın halkların kardeşliği)’ dedik. Bu minvalde yürüdük. Direne direne cezaevine girdik, direne direne cezaevinden çıktık ve Meclis’e girdik” dedi.

CEZAEVİNE GİRDİĞİ İLK GÜN ‘KAZANDIK’ DEDİ

Cezaevine girdiği ilk gün “kazandık” dediğini paylaşan Gergerlioğlu, şöyle devam etti: “Ben mücadeleye hep inandım. Çünkü halkın vicdanı yanımdaydı. Cezaevine girdiğimde ‘kazandık’ dedim. Bana ‘sen cezaevine giriyorsun, neyi kazandın’ dediler. Hayır, dedim doğru olduğumu ve halkın yanımda olduğunu görüyor muyum, o zaman kazandım. Bir gün tescillerim dedim. Cezaevinde de halkın vekili olduğumu söyledim. O inançla yaşadım. Rehin alınmış bir vekil, zindana girdi, burada mücadele edecek diye düşündüm. Engellemeler, uzatmalara rağmen ama o Meclis’e girerken sadece ben kazanmadım. Bugün aslında biz direne direne kazanmanın somut halini yaşadık. Haklıyız, güçlüyüz, kazanacağız, dedim. Bizim yaşamımız direniştir. Ben zindanda kazandığımı hissediyordum. Bu geliş halkımıza çok daha fazla hizmetin habercisidir. Halkın vekili olarak halkı yanımda bulmuşsam, buradan çok ciddi demokrasi kıvılcımı alevi çıkar ve halk hareketi devam eder.”

BAHÇELİ’YE YANIT: GEÇMİŞ OLSUN

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kendisine dair açıklamalarına da yanıt veren Gergerlioğlu, “Bahçeli ben cezaevindeyken de açıklama yapmıştı ama tahliye olacağım belliydi. Vekil olduktan sonra da açıklama yapmış. Kızgınlık ve öfkeyle açıklama yapmış. Ben ona geçmiş olsun diyorum. Halkın iradesini, demokrasiyi, anayasayı yenemedi, bu zorbaca, hakaret ve küfür eden sözler hiçbir şeyi değiştiremedi. Ben bir insan hakları savunucusuyum. Onun üslubuyla ona cevap veremem. Kendisine de geçmiş olsun diyorum. Para babaları, bir takım güç odaklarıyla Meclis’ten çıkarıldık ama halkın gücüyle ikinci kez geldim. Öylesine kuvvetli bir şekilde geldik ki, istediği kadar öfkeli sözler söylesinler” ifadelerini kullandı. 

‘YARGI KARARLARININ NASIL VERİLDİĞİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ’

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın vekilliğe geri dönmesine dair sarf ettiği “yargı kararı” yorumuna da değinen Gergerlioğlu, “Biz bu yargı kararlarının nasıl verildiğini çok iyi biliyoruz. Bize karşı öfkelerini, hakaretlerini, direnişlerimizi nasıl yok etmeye çalıştıklarını çok iyi biliyoruz. Yargıtay’a siyasi müdahale çok açıktı. Çatlak seslerin hiçbir anlamı yok. Bağırarak, çağırarak kimseyi Meclis’ten atamazsınız, bunu öğreneceksiniz. Bu halkı köleniz göremeyeceksiniz. Karşınızda direnen bir halk ve vekiller var. Direne direne de kazandık” dedi.