Soner AYDIN/ Demokrat Haber Mersin

Mersin’de, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve Alevi Dernekleri Gazi Katliamında yaşamını yitiren 23 kişi için anma etkinliği gerçekleştirdi. Anmada sorumluların yıllardır cezalandırılmaması protesto edildi.

12 Mart 1995’te Gazi Mahallesinde yaşanan olaylarda yaşamını yitiren 23 kişi anıldı. Özgür Çocuk Parkı içinde gerçekleştirilen anmaya birçok derneğin ve STK’nın yanı sıra Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu ve HDP Mersin Milletvekilleri aday adayları da destek verdi.



“Katliam insanlık suçudur zaman aşımı olmaz” pankartının açıldığı anma sırasında sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Katliamlarda zaman aşımı olmaz”, sloganları atıldı.

“SİSTEMATİK BİR ALEVİ KATLİAMI VAR”

Katılımcılar adına burada kısa bir açıklama yapan Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eşbaşkanı İslam Durgun, Gazi Katliamı sırasında yaşananları aktararak, “Gazi Katliamı faili belli, devlet tarafından tezgâhlanan bir katliamdır. Bu coğrafyada aleviler katliamla anılmaktadır. Türkiye’nin son kırk yılına baktığınızda, Maraş, Çorum, Sivas katliamlarının sistematik birer Alevi katliamları olduğunu görmekteyiz” dedi.



“ARŞİVLER AÇILIP, SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN”

Alevi katliamlarının üzeri örtüldüğünü ve devletin katliamlarla yüzleşmediğini dile getiren Durgun, arşivlerin açılıp sorumluların cezalandırılmasını gerektiğini kaydetti.

Meclis genel kurulunda görüşmelerine devam edilen İç Güvenlik yasa tasarısına da değinen Durgun, yeni Gaziler, yeni Dersimler, Yeni Geziler, yeni Kobaniler yaşanmaması için mutlaka bu yasanın önüne geçilmesi ve engellemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Anma etkinliği okunana basın açıklamasının ardından sonra buldu.