HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan Meclis Genel Kurulu’nda nüfus cüzdanını göstererek din hanesi ve soy kod uygulamasının kalkmasını istedi.

Çocukluğundan beri bir devlet dairesine gittiğinde kimlik kartında Hristiyan yazdığı için onlarca kez ayrımcılığa uğradığını iddia eden Paylan, “Kimlik kartlarında din haneleri kalmasın, soy kodları kalmasın insanlar ayrımcılığa uğramasınlar.” dedi.

T.B.M.M’de Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarının maddelerinin görüşülmesine başlandı.

Tasarının 3. maddesi üzerine verilen önergelerin görüşülmesinde HDP’nin maddenin değişmesi için verdiği önerge üzerine İstanbul Milletvekili Garo Paylan söz aldı.

Çocukluğundan beri bir devlet dairesine gittiğinde kimlik kartının önce önüne bakıldığını kaydeden Paylan, “Anlamadıkları bir isim var Garo hemen arkasını çevirirler Hristiyan. Bu yüzden onlarca kez ayrımcılığa uğramışımdır. Bir işim bir günde yapılacaksa bir hafta da 10 günde yapılmamıştır. Defalarca ayrımcılığa uğramışımdır.” diye konuştu.

Din hanesi dışında teşkilatı mahsusadan kalma başka bir uygulamamız daha olduğunu belirten Paylan, “Teşkilatı Mahsusa Lozan’daki azaltılmasıyla ilgili soy kod uygulaması yaptı.

Soy kod uygulaması Türkiye Cumhuriyeti’nde hala uygulanıyor. Benim soy kodum Ermenilerin soy kodu 2’dir. Rumların1, Musevilerin 3, Süryanilerin 4’tür. Soy kod daha devrededir. O kayıtlarda din haneleri kalmasın, soy kodları kalmasın insanlar ayrımcılığa uğramasınlar. İnsanlar bir kez daha devlet dairelerinde ayrımcılığa maruz kalmasın.” şeklinde konuştu.

MHP maddede değişiklik yapılmasıyla ilgili önerge verdi. MHP’nin verdiği önerge ile kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için alınacak ücretin 30 liraya düşmesini teklif etti. Değiştirilen madde yapılan oylama ile kabul edildi.