Foreign Policy dergisi "Cesur, milliyetçi büyükanne Meral Akşener, Türkiye'nin demagojik cumhurbaşkanının yerini alma potansiyeli olan gerçek bir tehdit. Elbette eğer (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan onu önce hapise atmazsa" ifadelerine yer verdi.

Dünyaca ünlü dergi,, ‘neo-sultan' olarak tanımladığı Erdoğan'ın 16 Nisan referandumunu kendi lehine çevirmeyi başardığını, ancak kendisinin de galibiyetinin güvencesi ve gayrı meşru olduğunu gayet iyi bildiğini kaydetti.

OdaTV'den Şivan Okçuoğlu'nun çevirisine göre, aynı yazıda Meral Akşener için, 'Erdoğan'ın politik haremine katılmayı reddeden kadın' dendi ve 'Erdoğan'ın en büyük iç tehditi' ifadesi kullanıldı.
Yazıda referandum öncesi ‘Hayır' propagandası yapan Akşener'e uygulanan engellemeler de anımsatıldı.

AKŞENER-BAHÇELİ MÜCADELESİ

Akşener'in mevcut duruşuyla Erdoğan'ın olağanüstü cumhurbaşkanlığı yetkilerini elde etmesinin önündeki engellerden biri haline geldiği söylenirken, MHP lideri Devlet Bahçeli ve Meral Akşener arasındaki mücadele de yazıda anımsatıldı.

'SARAY ENTRİKALARINDAN İBARET'

Bahçeli'nin önce karşı çıktığı başkanlık sistemi ve Erdoğan'a zaman içerisinde yanaşmasının gerekçesi ise, Economist'e konu hakkındaki görüşlerini aktaran eski bir üst düzey MHP'linin, Bahçeli'nin 2019'da kabinede yer alma vaadiyle bu girişime onay verdiğini söylediği sözleri anımsatıldı.

Türk siyasetinin günümüzdeki durumu ise ‘saray entrikalarından ibaret' olarak özetlendi.

Erdoğan'ın darbeleriyle gücünü yitiren CHP ve HDP'nin dışında, Akşener'in etkili bir ‘Hayır' kampanyası yürüttüğü, referandumdan sonra takipçilerini sokağa davet ettiğine dair sosyal medya paylaşımları ile referandum sonrasında da mücadelesini koruduğu belirtilirken, aşırı milliyetçi Akşener'in meteorik yükselişi, ‘muhteşem' olarak tanımlandı.

'MHP HIZLA KAN KAYBEDİYOR'

AK Parti kanadından kendisine yöneltilen "Gülenci" suçlamalarına "Gülenci görmek istiyorlarsa aynaya bakmalılar" diye yanıt veren Akşener'in bu sözlerine kalabalığın coşkuyla katıldığı, milliyetçilerin önemli bir kesiminin ise Erdoğan'ın başkanlık hayaline karşı çıktıkları, MHP'nin hızla kan kaybettiği de anımsatıldı.