7 Haziran seçimlerini değerlendiren Britanya’nın saygın gazetelerinden The Financial Times, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı durdurmak için ‘ya hep, ya hiç‘ niteliğinde bir kumar oynadığı yorumunu yaptı.

Diken'de yer bulan habere göre, gazetenin İstanbul temsilcisi Daniel Dombey imzalı yazı “Eğer partisine destek verecek seçmenler, seçim mitinglerine katılanlar gibiyse Selahattin Demirtaş’ın Türk hükümetini yerinden etmek için oynadığı kumara değecek” ifadeleriyle başlıyor.

Demirtaş’ın televizyona uygun görüntüsü ve güçlü hitabetiyle kazandığı destekçiler arasında laikler, başörtülü kadınlar ve genç Kürtler olduğu belirtilen yazıda, HDP’nin seçim barajını aşabilmesi için iki gruba ihtiyacı olduğu vurgulanıyor: Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçiş planına karşı olan laikler ve bugüne dek AKP’yi destekleyen dindar Kürtler.

"SEÇİMLER, KİMDEN DAHA FAZLA NEFRET EDİLDİĞİNE BAĞLI: ERDOĞAN MI, ÖCALAN MI?"

Kürt siyasi hareketi partilerinin geçmiş yıllarda bağımsız adaylarla seçime katıldığını hatırlatan Dombey’nin yazısı şu ifadelerle devam ediyor: “Selahattin Demirtaş, kampanyasının İstanbul’daki genel merkezinde verdiği bir röportajda ‘Bu riski almaya değer’ diye konuştu. Yüzde 10 oranının hedef olarak belirlemek, partinin ulusal bir güç olarak yerinin pekişmesi ve tabanını tarihsel olarak Kürt partilerini destekleyen yüzde 6’nın ötesine genişletmek için yardımcı oluyor”

Erdoğan’ı durdurmak isteyen laiklerin halen Demirtaş’a güvenmediğinin vurgulandığı yazıda, Abdullah Öcalan’ın Erdoğan’ın başkanlık hayallerine destek verebileceği endişesinin devam ettiği belirtiliyor.

Yazı, “Gelecek haftaki seçimler büyük ölçüde kimden daha fazla nefret edildiğine bağlı Erdoğan mı Öcalan mı?” ifadeleriyle son buluyor.