Fikri Sağlar ve bir grup isim hakkında önce AK Parti’ye katılacakları yönünde söylenti yayıldı.

Sağlar, “Basından duydum. Böyle bir teklif almadım” dedi ama davet alarak üyelik başvurusu yaptığı CHP’de, Parti Meclisi’nde çizik yemekten kurtulamadı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ın üyelik başvurusunu kabul edip eski bakanlardan Fikri Sağlar'ın bu yöndeki talebini reddetmesinin yankıları sürüyor.

Fikri Sağlar, sosyal demokrat bir insan olarak yaptığı başvurunun kabul edilmemesine bir anlam veremediğini söyledi. Sağlar, üyeliği Ergenekon sürecine verdiği destek nedeniyle reddedildiyse bunun değerlendirmesini  Türkiye kamuoyunun yapacağını vurguladı.

CHP, Ergenekon sanıkları İlhan Cihaner, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay ardından aynı davadan yargılanan Mehmet Haberal'ın da üyeliğini kabul etti. Ancak, eski bakanlardan Fikri Sağlar ile eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın bu yöndeki taleplerini kabul etmedi.

Üyelik talebinin reddedilmesini Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na değerlendiren Sağlar, bu konuda CHP'den bireysel çağrı aldığını belirtti. Sağlar, buna rağmen üyeliğinin kabul edilmemesini yorumlamakta güçlük çektiğini kaydetti.

Üyelik başvurusunun neden ve hangi gerekçeyle reddedildiğinin açıklanmasını beklediğini ifade eden Sağlar, "Ben sosyal ve demokratik olan CHP'nin iktidar olması gerektiğine inanan biriyim. Bugüne kadar vermiş olduğum mücadeleyi sürdürmek için CHP'de siyaset yapmayı düşündüm. Ama oradaki 38 kişi herhalde benim orada siyaset yapmamı kendilerince bazı nedenlerden dolayı uygun görmeyerek CHP'ye kaydolmamla ilgili talebimi reddetti. Dolayısıyla o 38 kişinin bunu hangi gerekçeyle reddettiklerinin açıklanmasını bekliyorum." diye konuştu.

Sağlar, CHP'nin tabanı ile örgütünün bu anlayışta olmadığını ileri sürdü. Sağlar, "Ben yine sosyal demokrasinin temel ilkelerine sahip çıkma doğrultusunda hiç şüphesiz mücadeleme devam edeceğim." dedi. Kararın kendisini üzdüğünü belirten Sağlar, "Davet edildiğiniz yerden yok, bu sefer gelmeyin kararı beni üzdü. Tüm kamuoyuna eski küskünleri toplamak için çağrılar, davetler oldu. Ayrıca bireysel anlamda da çağrı almıştım. Bu beni üzdü. Ama üzüntüm CHP'ye değil, bunun kararını veren 38 kişiyedir." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE BUNU DEĞERLENDİRECEKTİR"

Sağlar, "Ergenekon davası sürecine destek verdiniz. CHP'nin bu konudaki tavrı ise başından itibaren belli. Üyelik talebinizin reddedilmesinde bunun etkisi olabilir mi?" sorusuna, bunu, Türk halkının değerlendireceğini ifade etti.

Sağlar, "Ben kendimi kimse ile karşılaştırmak istemem. Bunun değerlendirmesini hem parti tabanı, hem de Türkiye kamuoyu yapacaktır. Ben darbelere karşıyım. Ben gelişmeyi ifade özgürlüğünü kendisine ideal edinmekten korkmayan bir toplum meydana getirmek için mücadele ettim. Darbelere karşı çıktım. Dolayısıyla benim duruşum bellidir. Bu duruşa sahip, sosyal demokrasiye ve temel hak ve özgürlüklere inanmış bir insanı değerlendirecek olanlar, o 38 kişi değildir." yorumunu yaptı.

Sağlar, şöyle devam etti: "Niye bunu yaptılar, hangi gereçte ile bu kararı verdiler onu değerlendirecek dudumda değilim. Onu onlar değerlendirecekler. Ben demokrasiden ve sivil iktidarlardan yanayım. Yine ben dürüstlükten, namuslu olmaktan yanayım. Askeri düzene, darbelere ve darbe teşebbüslerine karşıyım. Bunun için yıllardır mücadele ettim, etmeye de devam edeceğim. Eğer, sırf bu nedenden dolayı üyelik müracaatım engelleniyorsa bu onların bileceği bir meseledir."

AJANSLAR / DEMOKRAT HABER