Kobani Kantonu’na giderek, PYD yetkilileri ile görüşen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Kobani’de morallerin çok yüksek olduğunu söyledi.

IŞİD'in dün gece saldırılarını arttırdığını, ancak YPG ve YPJ'nin direnişi sonucu ciddi darbe aldığını belirten Yüksekdağ, inisiyatifin artık YPG/YPJ’de olduğunu dile getirdi.

HDP heyeti ile birlikte Kobani Kantonu’na giderek temaslarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, görüşmenin içeriğine dair basın mensuplarına konuştu.

“Sınır boyunda Kobanê’yi savunan herkesi selamlıyorum” diyen Yüksekdağ, “Burada sınırı muhafaza etmeye çalışıyoruz. Asıl muharebemiz sınırın öbür tarafındadır” dedi.

Kobani’deki duruma ilişkin “Moralleri çok iyiydi. Çok yoğun ve yorgun bir gece geçirmişlerdi. Ama buna rağmen çok moralliydiler” diyen Yüksekdağ, Kobani yetkililerinin kendilerine “Belki şimdiye kadar 20 kez Kobanê’nin düştüğünü açıkladılar. Ama hala ayakta olan biziz” dediklerini aktardı.

'SOKAK ÇATIŞMASI YOK'


Şimdiye kadar Kobani’de herhangi bir sokak çatışmasının olmadığının söylendiğini aktaran Yüksekdağ, şunları söyledi: “PYD’liler bize dün gece bir sızma girişiminin olduğunu, ancak bu girişim sonucunda IŞİD’in 18 kayıp vererek geri çekildiğini, bildirdiler. Orada bize, ‘IŞİD burada bayram namazı kılacağını söylüyordu. Ama biz sabah halkımızla bayram namazı kıldık. Çünkü burası bizim yurdumuzdur. Bizden başka kimse burada bayram namazı kılamaz’ dediler.”

Koalisyon güçlerinin şimdiye kadar Kobani’ye destek anlamına gelecek herhangi bir girişimde bulunmadığınız kendileri ile paylaşıldığı bilgisi veren Yüksekdağ, ancak dün gece yapılan saldırıların IŞİD hedeflerini vurduğunu söylediklerini kaydetti.

Dün gece yaşanan çatışmaların ardından YPG/YPJ’nin önemli anlamda inisiyatif elde ettiğini ifade eden Yüksekdağ, PYD’lilerin IŞİD konusunda uluslararası güçleri de suçladığını belirterek, PYD’lilerin “Bu saldırılar bizim halkçı yönetimimize karşıdır. Biz de Kobanê için direniyoruz, direneceğiz” dediklerini söyledi.