Müjgan Yağmur/ Demokrat Haber

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, “Hükümet bugün kararsızlık yaymaya çalışıyor. Masayı devirmekle tehdit ediyor bizi. Bu tehdidin yaşama geçirilmesi demek bütün Türkiye’nin zarar görmesi demektir. AKP hükümetinin de zarar görmeden bu süreçten çıkacağını sanması büyük bir cahilliktir” dedi.

Çözüm sürecinde gelinen noktayı ve hükümet kanadının söylemlerini Demokrat Haber’e değerlendiren HDP Eş başkanı Figen Yüksekdağ, hükümetin güvenlik politikaları ön plana çıktığından bu yana çözüm politikasının geri planda kaldığını ifade etti.

Hükümetin güvenlik eksenli bir anlayışı ön plana çıkardığını kaydeden Yüksekdağ, “Çözüm süreci belli bir dönemden sonra bir patinaj yapıyordu. Hükümetin adım atmamasından kaynaklı bir patinaj yaşanıyordu” dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE KOBANİ İLE KIRILMA YAŞANDI

Çözüm sürecinde Kobani’de yaşanan gelişmeler ve Türkiye’de ki yansımalarının ardından bir kırılma yaşandığını kaydeden Yüksekdağ şunları söyledi:

“Kobani’nin arkasından yaşanan gelişmeler, özellikle 6-8 Ekim tarihleri arasındaki dayanışmacı eylemlere karşı geliştirilen provokasyon saldırıları ile başka bir noktaya gelindi. Bir kırılma noktası yaşandı. Bu kırılmanın sorumlusu hükümetin iddia ettiği gibi Kürt tarafı değil, HDP hiç değil. Aslında 6-8 Ekim tarihleri arasında eylemler ve ondan sonraki halkın eylemleri belli bir dönemden beri yaşanan birikimin huzursuzluğun ifadesiydi.

Çok ciddi bir huzursuzluk yaşanıyordu. Çözüm süreci bekleme koridorunda çürümeye terk edilmişti bunun yarattığı huzursuzluk ve tepki vardı. İkincisi Kobani 6 Ekim’de çok büyük bir kuşatma altına alındı halkın büyük bir tepkisi vardı. Bunların arka arkaya patlaması aslında hükümetin çözümsüzlük politikasının patlaması anlamına geliyordu Kürt sorunu politikasının patlaması anlamına geliyordu.

O nedenle hükümet partimizi hedef göstererek, Kürt hareketini, özgürlük hareketini hedef göstererek bu sorumluluktan kaçmaya çalışıyor ancak çözümden vazgeçmiş bir hükümetin, çözüm iradesini ortaya koymaktan vazgeçmiş bir hükümetin ayak sürme tavrıydı aslında son süreçte yaşanan gelişmeler.”

HÜKÜMET ÇÖZÜM SÜRECİNDE KARARSIZLIK YAYMAYA ÇALIŞIYOR

Hükümetin bugün gelinen noktada çözüm sürecini bitirmekle tehdit ettiğini kaydeden Yüksekdağ, hükümetin ‘kararsızlık’ yaymaya çalıştığını söyledi.

“AKP hükümetinin de zarar görmeden bu süreçten çıkacağını sanması büyük bir cahilliktir” diyen Yüksekdağ şunları ifade etti:

“Bu gün geldiğimiz noktada da bizi masayı devirmekle tehdit ediyorlar. 'Masaya mecbur değiliz' demek bu masayı tartışmaya açmak demektir. Masayı tartışmaya açmak da bu masayı devirme tehdidini ortaya koymak demektir. Bu zamana kadar çok zor günler geçirdi çözüm süreci, çok büyük badireler atlattı ama Kürt tarafı hiçbir zaman masayı devirmekle tehdit etmedi. Süreci bozmakla tehdit etmedi.

Bu yaklaşım İmralı’da da kararlı bir biçimde sürdürüldü. Partimiz de bu sürecin bir arabulucusu olarak yer aldı. Temel asli muhatabı değiliz ama bizler de bu süreçte parti olarak en zor aşamalarda dahi çözümdeki kararlılığımızı ifade ettik.

Hükümet bugün kararsızlık yaymaya çalışıyor. Masayı devirmekle tehdit ediyor bizi. Bu tehdidin yaşama geçirilmesi demek bütün Türkiye’nin zarar görmesi demektir. AKP hükümetinin de zarar görmeden bu süreçten çıkacağını sanması büyük bir cahilliktir.