15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından tutuklanan darbeci komutanlara "katliamcı", "asker kılığındaki teröristler" ifadelerini kullanan AKP'liler ile ilgili HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Dicle Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu.

Ferhat Encü, "Şimdi onlar bu gerçekleri kendi pencerelerinden görüyorlar. Sadece onlara karşı bir şey olduğunda askerlere 'katildir' diyebiliyorlar. Bu askerler Kürdistan'da insanları katlederken siyasi iktidar göz yumuyordu. Yol veriyordu. Bizler de bunu teşhir ettiğimiz de onların şiddetine uğruyorduk" diye konuştu.

Encü, "Darbe girişimi ardından gözaltına alınan komutanlar bu katliamları yaptı ancak siyasi iktidarın denetiminde yaptı" sözleriyle AKP'nin sorumluluğunun altını çizdi.

Encü, Meclis kürsüsünden kendisiyle birlikte HDP'lileri linçe kalkışan AKP'lilere şu mesajı verdi:

"Biz 'katliamcı' dediğimiz de siz onlara 'kahraman' dediniz. 'Türk ordusu katletmez, terörle mücadele eder' diye üzerimize yürüdünüz. 'Kahramanlara' şimdi hain, terörist diyorsunuz. Biz de şimdi 'hain terörist değil, terörle mücadele ediyor' mu diyelim! Yüzlerinin kızardığı hiç zannetmiyorum."

'ROBOSKİ İÇİN YENİ KOMİSYON KURULSUN'

Aynı zamanda Roboski Katliamında birçok akrabasını kaybeden Encü, darbe girişiminin ardından havuz medyanın Roboskî katliamında siyasi iktidarı aklama çabasını için de şunları söyledi:

"Bizler katliamın aydınlatılması için araştırma komisyonu istedik ve komisyon kurulmuştu. Bir süre çalışma yürüttü. Ordunun bu katliamda suçu olduğu AKP oylarıyla reddedildi ve üzeri kapatıldı. Neresinden bakarsak tutarsızlık. Maden 'darbeci askerler yaptı, bize karşı yaptı' diyor AKP, o halde yeniden katliamın araştırılması için komisyon kurulsun. Asker ve siyasi kim suçluysa yargıya çıksın ve cezalandırılsın. Bu tür hamasi söylemler biz Roboskî ailelerini tatmin etmeyecektir."

NE OLMUŞTU?

Meclis Genel Kurulu'nda, Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Tasarısı'nın 28 Nisan tarihli görüşmeleri sırasında konuşan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, sözlerine "Kolluk kuvvetleri tarafından katledilen tüm sivilleri, çocukları anıyorum" demesi üzerine AKP'li vekiller linçe kalkışmıştı.

Encü o gün, Cizre ve Sur'daki operasyonları yöneten 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve Tümgeneral Avni Angun ile "Taş üzerinde taş kalmayacak" sözleriyle Yüksekova'daki operasyonu yöneten 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Halil İbrahim Ergin gibi askerlerden bahsetmişti.

Encü'nün bu sözleri üzerine oturumu yöneten AKP'li Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, "Kolluk kuvvetleri katletmez" diyerek HDP'lileri hedef göstermişti.

"TSK katletmez, terörle mücadele eder", "siz teröristsizin" diyen AKP'liler, darbe girişiminin ardından tutuklanan aynı komutanlara "katliamcı", "asker kılığındaki teröristler" ifadelerini kullanmaya başladı.