Gazeteciler Fehmi Taştekin, Ceyda Karan ve Celal Başlangıç, YPG'nin Tel Abyad başarısını ve bu başarının AKP’nin  Ortadoğu politikasına etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundular. Gazeteciler, Tel Abyad zaferiyle AKP'nin bir kez daha yenilgiye uğradığını savunurken; Taştekin,  Kobani ve Tel Abyad‘da planları tutmayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şimdi de manipülatif söylemlerle Arap-Kürt savaşını kışkırttığını söyledi. Ceyda Karan, iki kantonun birleştirmesiyle AKP’nin tampon bölge hayalinin suya düştüğünü belirtirken, Celal Başlangıç ise,  YPG‘nin art arda elde ettiği başarıların Türkiye‘deki seçimleri de etkilediğini kaydederek, “AKP‘nin ve Erdoğan’ın barış konusunda ne kadar sahtekar olduklarını göstermesine vesile oldu,” dedi.

Taştekin, Karan ve Başlangıç'ın ANF'den Zeynep Kuray'a yaptığı değerlendirmeler şöyle:

TAŞTEKİN: RAKKA BESLENDİĞİ SÜRECE ROJAVA TEHLİKEDE

YPG‘nin Til Ebyad ‘nın ele geçirmesiyle IŞİD tehdidinin tamamen olmasa da önemli ölçüde bertaraf edildiğini vurgulayan Fehmi Taştekin,  Rakka’dan aldığı güçle Kobanê ile Cizîrê’yi hem doğudan hem de Batı’dan tehdit eden ve saldıran IŞİD  tehlikesinin  şimdilik ortadan kalkmış olduğunu söyledi.  YPG‘nın bu hamlesiyle aynı zamanda 2012‘den sonra Til Ebyad’tan arındırılan 12 bin Kürdün  tekrar bölgeye  geri dönmesinin yolunu açarak hem IŞİD’e karşı hem de Rojava‘nın inşası açısından  önemli bir kazanım elde ettiğini belirten Taştekin, ancak bu durumun  IŞİD‘den  tam temizlenme olarak okunamaması gerektiğini söyledi. 

“IŞİD ahtapot gibi yayıldığı için Hesekê, Qamışlo güneyi gibi bir çok yerden sıkıştırmaya devam ediyor” diyen Taştekin,  Rakka‘nın IŞİD’in beslendiği ana damar olduğu sürece, bu  tehlikelerin bitmiş sayılamayacağına işaret etti. Taştekin, Türkiye’nin dünyaya bağlandığı sınır kapısı olan Carablus kapısı açık olduğu sürece Rakka’nın besleyeceğini ve Rakka beslendiği sürece de Rojava’nın tehdit altından olmaya devam edeceğini söyledi.

"IŞİD KENDİNE YENİ KORİDOR AÇMAYA ÇALIŞACAK"

Bundan sonraki süreçte çok büyük bir değişiklik olmayacağını, IŞİD ve diğer güçler arasında savaşın süreceğini ifade eden Taştekin, Til Ebyad’ı kaybeden IŞİD’in kendine yeni bir koridor açmak için saldırmaya devam edeceğini söyledi.  Deyr ez Zor petrol bölgesinden güç alan IŞİD’in bir tarafından Qamişlo ve Hesekê‘ye baskı yaparken, Rakka‘dan aldığı güçle ise yine Qamişlo ile Kobanê ‘ye baskı yaptığını aktaran Taştekin, “Bu hattı açık tuttuğu için buradan aldığı güçle bu sefer Şengal’e baskı yapıyor. Yani bütün bu hatlar stratejik olarak kullanıyor. Anladığım kadarıyla da YPG bu hatları kesmeye çalışıyor. Eğer keserse o zaman Deyr ez Zor’dan da Şengal’den, Rakka’nın belirli yerlerinde de IŞİD’i püskürtecek olanağı olacak. Ancak bu aylar sürecek bir mücadele“ diye konuştu.

"AKP TEHLİKELİ OYNUYOR"

IŞİD’e verdiği destekle gündemden düşmeyen AKP’nin Rojava’ya dönük politikasına da değinen Taştekin,  “Kobanê düştü düşecek” lafıyla AKP’nin Kürt seçmenlerini neredeyse tamamen kaybettiğini vurguladı. AKP, bu politikalarda ciddi hata olduğunu kendi içerisinde tartışsa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir şey değişmediği hâlâ aynı kafayla hareket ettiğini söyleyen Taştekin, Erdoğan’ın zihniyeti değişmediği için Tel Abyad‘da Türkmenler ve Araplar yönelik bir etnik temizlik yapılıyor gibi manipülatif tepkiler verdiğini  hatırlattı. Bu manipülatif söylemlerinin tehlikeli sonuçlar doğuracağını kaydeden Taştekin, “Kobanê düştü düşecek diyerek Kürtleri rencide eden Erdoğan, Türkmenlere ve Araplara etnik temizlik yapılıyor diye öne sürerek bir Arap- Kürt savaşı kışkırtıyor” dedi.

Erdoğan’ın bu tepkilerini genel seçimlerde uğradığı kayba bağlayan Taştekin,  HDP’nin seçimlere parti olarak girip başarılı çıkmasının Erdoğan‘ın sinirlerini bozduğunu ve genel başkanlık hayallerinin bozulmasının nedenini HDP olarak gördüğünü ve bu refleksle de düşmanca yaklaşımını sürdürdüğünü belirtti.

CEYDA KARAN: AKP’NİN TAMPON BÖLGE HAYALİ SUYA DÜŞTÜ

YPG’nin Til Ebyad‘da elde ettiği başarının “Kobanê düştü düşecek” diyenlere büyük bir darbe vurduğunu kaydeden Ceyda Karan, “Darbe, çünkü IŞİD‘in Tel Abyad’ın 85 km güneyindeki başkenti Rakka ‘ya uzanan ana tedarik yolu kesildi. Şimdiye kadar kapalı denilen Türk sınırından hepimizin bildiği gibi pek çok malzeme geçiyordu.  YPG‘nin bu bölgeyi kontrolü altına almasıyla hem bu hat kesilmiş oldu hem de iki kanton birleştirildi” dedi.  

Batı’nın hava desteğiyle beraber bu durumun yayılma olasılığının yüksek olduğunu belirten Karan, ”Bu da dört senedir Batı’yı ikna ederek kendi mezhepçi ve sekter davası için tampon bölge oluşturmaya çalışan AKP‘nin hayalinin suya düştü anlamına geliyor. Devran döndü ve güvenlikli bölgeyi şu anda Kürtler inşa ediyor, bunu da ironik bir şekilde Amerika’nın desteğiyle yapıyorlar” diye konuştu.

Gelinen noktada AKP’nin politikalarının büyük yenilgiye uğratıldığının altını çizen Karan, Rojava ile her türlü işbirliğini reddedip, Kürt alerjisiyle davranan AKP’nin uyguladığı politikalarının geri teptiğini anlamına geldiğini vurguladı. AKP’nin şu anda orada Türkmen ve Araplara yönelik etnik temizlik yapıldığı öne sürmesinin sebebinin yaşanan bu büyük yenilgiden kaynaklandığını ifade eden Karan, AKP‘nin bu söylemleriyle dünyayı kandırmasının da mümkün olmadığını hatırlattı.  

BAŞLANGIÇ: YPG’NİN BAŞARISI AKP’NİN GERÇEK YÜZÜNÜ ORTAYA KOYDU

YGP’nin  art arda  elde ettiği  başarının  Türkiye ‘deki  7 Haziran seçim sonuçlarını da etkilediğine  dikkat çeken Celal Başlangıç ise şu değerlendirmede bulundu:

“Birincisi  Kobanê’nin düşmemesi ve savunulması, AKP‘nin  ve Erdoğan’ın  barış konusunda ne kadar sahtekar olduklarını göstermesine vesile oldu.  AKP‘ye oy veren Kürtlerin HDP ‘ye yönelmesine yol açtı."