Şengal’de öz yönetim tartışmaları karşılıklı açıklamalarla devam ediyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), sert eleştirilerde bulundu. Kürdistan Hükümeti de PKK’ye bu tür girişimlerden uzak durma çağrısı yaptı. KCK Eşbaşkanlığı ise “Karar Ezidi halkımıza aittir, hareketimizin bir yerleri ele geçirme düşüncesi yoktur” diyerek açıklamalara yanıt verdi.

IKYB: ŞENGAL KÜRDİSTAN'IN AYRILMAZ PARÇASIDIR

İMC'nin haberine göre; Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Tüm taraflar bunu Ezidi ve Kürdistan halkının aleyhine bir tutum olarak değerlendiriyor. Şengal, Kürdistan’ın ayrılmaz bir parçasıdır ve bu anlamda kendi yasal ve idari yönetimi vardır. Herhangi bir kişi veya oluşum, Şengal halkının istemi dışında kanton bir idare uygulamasına girişmesi halinde sert yaptırımlarla karşılaşacaktır” denildi.

Kürdistan Hükümeti de konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı, gelişmeyi PKK’nin Şengal’de siyasi ve idari bir yönetim oluşturma girişimi olarak değerlendirdi.

Açıklamada meclis kurma kararı, izinsiz, yasaya aykırı ve Kürdistan Yönetimi’nin içişlerine karışma olarak nitelendirildi.

Kürdistan Hükümeti PKK’yi bu tür girişimlerden uzak durmaya çağırdı.

KCK: KARAR EZİDİ HALKIMIZA AİTTİR

Bu açıklamalar üzerine KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Şengal’deki toplantı tamamen Ezidi halkımıza aittir ve kendi öz iradeleriyle bazı kararlar almışlardır. Ancak tüm Kürdistan halkını ilgilendirdiğinden tüm ulusal güçlerle tartışılarak ve belli bir konsensüs içinde pratikleşebilecek hususlardır.

Hareketimizin yaklaşımında bir yerleri ele geçirme ve yönetme düşüncesi yoktur.

Bu nedenle KDP’ye bağlı yayın organlarında bu yönlü propagandalar gerçeği yansıtmamaktadır. Biz ulusal güçler arsasında bir sorun varsa bunun da tartışılarak çözülmesi gerektiğine inanmaktayız. Biz, her sorun karşısında sorumlu davranmaya ve üstümüze düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz.