TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun 'Yazım Komisyonu' olarak adlandırılan Alt Komisyonu, 'Temel Hak ve Hürriyetler' başlığı altında yer alan 'Eşitlik Maddesinin' müzakerelerinde önemli bir aşamaya ulaştı. CHP, MHP ve BDP, etnik kimlik ve cinsel yönelimi nedeniyle kimsenin ayrımcılığa uğramayacağı yönünde bir ifadenin en azından gerekçe bölümünde belirtilmesi konusunda uzlaştı.

 

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren 4 kişilik Yazım Komisyonu, dün yine 'Eşitlik' maddesini tartıştı. CHP, cinsel yönelimi ve etnik kimliği nedeniyle hiç kimseye ayrımcılık yapılmayacağının çağdaş bir anayasada dile getirilmesi gerektiğini savundu. BDP'li Sırrı Süreyya Önder, toplumda ayrımcılığa uğrayan katmanların korunması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine bu iki ifadenin en azından gerekçe bölümünde zikredilmesi gündeme geldi.

 

MHP, gerekçede 'cinsel yönelim ve etnik kimlik' ifadelerinin yer alması konusunda esnedi. AKP'li üyeler ise karşı çıkmaya devam etti.

 

KANITLARI 'ERDOĞAN'

BDP'li Sırrı Süreyya Önder, bu konuda beklenmedik bir hamle yaparak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Abbas Güçlü ile Genç Bakış Programı'nda 2002 yılında yaptığı konuşmayı okudu. Önder, Başbakan'ın o tarihteki 'Öncelikle eşcinsellerin de kendi hak ve özgürlükleri çerçevesinde yasal güvence altına alınmaları şart. Zaman zaman bazı televizyon kanallarında, haberlerde görüyoruz onlara nasıl davranıldığını, bu çerçevede onların muhatap oldukları muameleleri insancıl bulmuyoruz' sözlerini okudu. Önder, bu metni de komisyon üyelerinin bilgisine sundu. Başbakan'ın o tarihte yaptığı açıklamanın ne kadar ilerici olduğunu kaydeden Önder, 'Niye karşı çıkıyorsunuz. Başbakan, sizden önde' dedi.

 

AKP: DANIŞMAMIZ LAZIM

Bunun üzerine AKP'li üyeler, gerekçe bölümünde bu iki ifadenin yazılması konusunda partilerine danışmak üzere süre istedi. CHP'li Süheyl Batum, 'Anlaşma sağlanamazsa, 1961, 1982 Anayasası'ndaki eşitlik maddesine dönelim' dedi. Bu sözlere BDP'li Önder, 'Tam anlaşma sağlanmışken, toplantıyı karıştırıyoruz' tepkisini gösterdi. (Akşam)