Gezi direnişi sırasında polis Ahmet Şahbaz tarafından öldürülen Ethem Sarısülük davasında karar çıktı.

Duruşma için yüzlerce kişi Ankara Adliyesi önünde toplanırken, Gezi şehitleri Berkin Elevan ve Mehmet Ayvalıtaş'ın aileleri, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP MYK, PM ve il yöneticileri de Sarısülük ailesini yalnız bırakmadı. Adliye önünde ise ESP, SDP, Alınteri, EHP, Kaldıraç, Halkevleri, Partizan, DHF, Alevi Bektaşi Federasyonu, ÖDP, Ankara Dayanışması üyeleri, "Yaşasın devrimci dayanışma", "Kavga bitmedi daha yeni başlıyor", "Devrimci avukatlar onurumuzdur", "Ethem yoldaş ölümsüzdür" sloganlarıyla duruşma boyunca bekleyişini sürdürdü. Adliye çevresi polis tarafından ablukaya alınırken, duruşma salonunda da çok sayıda polis ve asker yer aldı.

Ethem Sarısülük'ün ailesi, çok sayıda kişiyle birlikte, "Ethem'in hesabı sorulacak", "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Katil devlet hesap verecek" sloganlarıyla adliyeye girdi.

Ethem Sarısülük'ü vuran tutuklu sanık polis Ahmet Şahbaz, duruşmada hazır bulundu. Şahbaz'ın avukatları, duruşmanın kapalı yapılmasını istedi. Mahkeme heyeti, güvenlik önlemleri yeterli olduğu için, talebi reddetti.

Ardından Sarısülük ailesinin avukatlarından Kazım Bayraktar söz aldı. Av. Bayraktar, "Sanık olay günü korunaklı bir yerde, arkadaşlarının arasından çıkıp silah çekip havaya ateş ediyormuş gibi yapıp Ethem'i kasten öldürmüştür. Biz en ağır cezayla cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

Bir önceki duruşmada Şahbaz'ın tutuklanmasını isteyen savcının dosyadan alındığı öğrenildi. Yeni atanan savcı ise suç isnadının "Olası kasıtla öldürmek" olması gerektiğini savunurken, Sarısülük ailesinin avukatlarından Murat Yıldız, "Savcının haksız tahrik hükümlerinin uygulanması görüşü doğru değildir. Olası kasıtla tahrik bağdaşmaz" dedi ve Şahbaz'ın "kasten öldürmek"ten ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesini istedi.

Şahbaz'ın avukatları, heyetin tarafsız olmadığını belirterek, reddi hakim talebinde bulundu. Heyet, görüşmenin ardından, talebin reddine karar verdi. Sanık avukatlarının, savunma için ek süre ve keşif yapılması talepleri de reddedildi. Bunun üzerine görüntülü savunma yapacaklarını belirterek, ekran kurulmasını istediler. Ancak bu talepleri de reddedilen sanık avukatları, gergin bir şekilde savunma yapmaya başladı.

ŞAHBAZ: İÇİMDEKİ KORKU VE PANİĞİ ANLAYAMAZSINIZ

Avukatlarının ardından sanık polis Ahmet Şahbaz savunma yaptı. Tüm duruşmalarda hiçbir şey hatırlamadığı yönünde beyanlarda bulunan Şahbaz, Sarısülük ailesi avukatlarının yalan söylediğini savundu ve kalkanında, sapanlarla atılan taşlardan dolayı büyük delikler oluştuğunu iddia etti. Korktuğunu söyleyen Şahbaz, "Kimlik fotokopilerim paylaşıldı, marjinal örgütler beni tehdit ediyor.

İçimdeki korku ve paniği anlayamazsınız" dedi. Şahbaz, Sarısülük ailesinden özür diledi, "Bunu nasıl yaptığımı bilmiyorum" iddiasında bulundu.

Son olarak "Adalete inanıyorum, vicdanınıza bırakıyorum, beraatımı istiyorum" ifadesini kullanan sanık Şahbaz, yerine oturduğu sırada ise kimsenin kendisini duymayacağını düşünerek, "Böyle savunma yapmakla iyi yaptım" dedi.

Aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Polis Ahmet Şahbaz'ın "kasten öldürmek" suçundan cezalandırılmasına karar veren mahkeme, indirimlerin ardından Şahbaz'a 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cesası verdi.

(ETHA)