Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişiklik teklifi Meclis Genel Kuruluna getiriliyor.

İkinci tur görüşmesi ise 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski İzmir Milletvekili hukukçu Rıza Türmen, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin  Aklı başında olan herkes bilir ki, siz HDP’li vekillerin Meclis dışında bırakınca Kürtlerle ilgili gelişmeler çok olumsuz olacak. Çözüm bulmak büsbütün güçleşecek. Burada mesele, Kürt halkını siyaset dışında değil, siyaset içinde çekmek. Bizim buna ihtiyacımız var. Nasıl konuşacaksınız insanları siyaset dışına bıraktıktan sonra kimle konuşacaksınız” ifadelerini kullandı.

Evrensel'in haberine göre eski vekiller, halkın iradesine ve Meclis’teki sesime dokunma diyerek, dokunulmazlık tartışmalarının siyasi intikam ve siyasi cezalandırma aracı haline getirilmesini tehlikeli bir gelişme olarak gördüklerini söyledi. Eski vekiller Meclis’te oy verecek vicdanlı milletvekillerine ‘hayır’ çağrısı yaptı.

CHP Eski Milletvekili Binnaz Toprak, dokunulmazlıkların bu şekliyle kaldırılmasının barış ihtimalini ortadan kaldıracağını söyledi. 

Toprak’ın açıklamaları şöyle:

CHP 4 bakanın dokunulmazlıklarının kaldırılması için de ısrar etti. Ama kabul edilmedi. Yani benim bildiğim 2011’den beri bu dokunulmazlık meselesini gündeme getiriyoruz. Yalnız burada farklı bir durum var, bunu Cumhurbaşkanı gündeme getirdi ve HDP’lileri Meclisten atmak için gündeme getiriyor bu da bilinen bir şey.

İkinci olarak burada alacağı bir başarıyla başkanlık sisteminin de önünü açmak istiyor diye düşünüyorum. Tabii ki sadece HDP’liler değil CHP’liler de var aralarında ve CHP’lilerin bir kısmı da AKP Hükümetinin fevkalade kızdığı vekiller. Dolayısıyla büyük bir ihtimal onların da yargı da dokunulmazlıklarının kaldırılması söz konusu olabilir.

Kaldı ki ek madde Meclis iç tüzüğüne aykırı, Anayasa’ya aykırı. Yani insanların kendini savunma hakkı vardır... CHP’nin bu işe karışmasına kesinlikle karşıyım. MHP zaten, Bahçeli’yi ve son yaşananları da göz önünde bulundurursak, bu kurultay yapılmasın diye hem AKP’liler hem yargı hem Ankara Valisi ‘bu kurultay yapılmasın’ diye  antidemokratik bir tutumla işin içine girdiler.

Ben dokunulmazlıklarla çok sayıda milletvekilinin Meclisten dışarı çıkarılacağı zaman, işlerin çok daha karışacağını, barış ihtimalinin de azalacağını düşünüyorum. Özetle dokunulmazlıkların bu şekilde kaldırılmasına karşıyım.

RIZA TÜRMEN: TÜRKİYE’YE BÜYÜK ZARAR

CHP Eski Milletvekili Rıza Türmen, dokunulmazlığın kaldırılması ilişkin Anayasa hükümleri işletilmediğin ifade ederek, milletvekillerin Meclis iç tüzüğü ve Anayasada yer alan savunma güvencesinin ortadan kaldırıldığını söyledi.

Yapılmak istenen değişikliğe, dokunulmazlığın kolektif olarak kaldırılmak istendiğini ifade eden Türmen, bunun hukukta suçun kişiselliği ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Milletvekillerini Anayasaya iptal için yapacakları başvuru hakkının da ellerinden alındığını anlatan Türmen, değişiklikte suçun geçmişe dair de işletilmesine hukuki bir karşılı olmadığını söyledi.

Hedeflenin HDP’yi Mecliste atmak olduğunu dile getiren Türmen, şunları söyledi: “Doğru bir şey mi? Aklı başında olan herkes bilir ki, siz HDP’li vekillerin Meclis dışında bırakınca Kürtlerle ilgili gelişmeler çok olumsuz olacak. Çözüm bulmak büsbütün güçleşecek. Barışçı çözüm bulmaktan giderek uzaklaşılacak. Burada mesele, Kürt halkını siyaset dışında değil, siyaset içinde çekmek. Bizim buna ihtiyacımız var. Nasıl konuşacaksınız insanları siyaset dışına bıraktıktan sonra kimle konuşacaksınız. Olacak iş değil!” Dokunulmazlığın kaldırılmasıyla yaşanabileceklere ilişkin Türmen, “Kutuplaştırmayı artıracak. Kürt sorununa çözüm bulmayı güçleştirecek. Siyasette gerginliği artıkacak. Akıllı bir insan bunu yapmaz, yapanı da desteklemez” diye konuştu.

HASİP KAPLAN: MİLLETVEKİLLERİ SUÇA ORTAK OLMAMALI

HDP Eski Milletvekili Hasip Kaplan, Hükümetin yapmak istediğini anayasa değişikliğini hem Anayasa, hem de Meclis iç tüzüğüne aykırı olduğuna dikkat çekerek, sadece HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarını hedef aldığı belirtti.

1994’te DEP’li vekillerini dokunulmazlıklarının kaldırıldığını hatırlatan Kaplan, o dönem komisyonlarda işletilen bir sürecin ardından Meclise geldiğini bilgisini vererek şunları söyledi: “Mecliste de kanunların içerisinde sırasına kaydediliyordu. ‘94’te 153. sıradaydı dokunulmazlıklar, bir önergeyle öne alındı. O zaman 19 fezleke vardı. Şimdi yüzlerce fezleke var. AK Parti bu prosedürü işletirse, 7-8 ay sürecek bir süreç. Bunun aşmak için hukuk dışı bir yola başvurarak, terörle mücadele bahanesi adı altında Mecliste en etkin muhalefet olan HDP’yi susturmak, için böylesi bir oyuna giriyor.”

Dokunulmazlıklarını kaldırılmasıyla demokratik siyasetin kaybedeceği ifade eden Kaplan şu uyarılarda bulundu: “Bir taraftan da hırsızlık, yolsuzluk gibi suçlardan kendi dokunulmazlıklarını kaldırmıyorlar. Bir çifte standart var. Bir adaletsizlik, bir eşitsizlik var ortada. Burada halk, milletvekillerimizi seçtik, Meclise gönderdik, bir demokratik çözüm bulunsun diye düşünüyor. Şimdi bu kanalı da kapatırlarsa, konuşulacak bir kanal kalmayacak. Onun için biz buna karşı çıkıyoruz. Bunun siyasi sonuçları, hukuki sonuçları çok ağır olacaktır. Türkiye’de demokrasi bundan çok zarar görecektir. Toplumda gerginlik ve kutuplaştırmaya yol açacaktır. Çatışma süreçlerine neden olacaktır. Bu tehlikeli teklifi geri çekmeleri gerekiyor. Milletvekillerinin de oy vermemeleri, tarihi olarak bu suça ortak olmamaları gerekiyor. Kürt sorununu çözmeyen bütün iktidarlar, hepsi çözüldü ve gitti. Baraj altında kaldılar, ne partileri ne de liderleri şu an yok. AK Parti’de aynı şekilde bu sorunu demokratik yollara çözemezse aynı şekilde kendisini çözülecektir.”