Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, ülkesinde yaklaşık sekiz yıldır süren iç savaş hakkında Fransız dergisi Paris Match’e açıklamalarda bulundu.

Esad bugün yayınlanan açıklamalarında, Türkiye’nin harekatı sonrası Kürtler ile değişen dengeyi değerlendirdi, Ankara’ya sert eleştiriler yöneltti ve ‘IŞİD’i Amerikalıların yarattığı’ yorumunu yaptı.

Esad, Barış Pınarı Harekatı sonrasında görüşmeler gerçekleştirdiği Kürtler hakkında, “Bugün Fransa, İngiltere ve ABD Kürtleri desteklemeyi istedikleri bahanesiyle uluslararası hukuku ihlal ediyor ama Kürtler Suriyelidir ve ayrı bir halk değildir” diye konuştu.

ANKARA’YA SERT ELEŞTİRİ

Söyleşide Türkiye’ye de eleştiriler yönelten Esad, ‘Kürt bölgelerindeki IŞİD’lileri, ordu kontrolüne geçmeleri halinde Suriye topraklarında yargılayacakları şeklindeki  açıklaması üzerine gelen, “Yani onları Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi Avrupa’ya geri göndermeyi düşünmeyecek misiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Erdoğan Avrupa’ya şantaj yapmaya çalışıyor. Kendine saygısı olan biri böyle konuşmaz. Kurumlar ve yasalar vardır. Bir ülkeye teröristleri veya yargılanmış ve hüküm gitmiş herhangi bir kişiyi geri göndermek, o devletler arasındaki ikili anlaşmalara bağlıdır. Terörist olduğunu bildiğiniz birisini cezaevinden çıkarıp sivilleri öldürmek üzere evine göndermek ahlak dışıdır.”

Esad’a geçtiğimiz sekiz yıl içinde ‘savaşı kaybedebileceğini ve bunun üzerine sürgüne gitmeyi düşünüp düşünmediği’ de soruldu. Suriye Devlet Başkanı, ‘böyle bir konunun hiç aklına gelmediğini’ söyledi.

Esad, “Gerçeği söylemek gerekirse bunu düşünmedim çünkü böyle bir seçenek gündeme bile gelmedi. Bunu sadece Batılı yetkililer önerdi. Beni ilgilendirmiyordu, benim için böyle bir mesele yoktu. Bu seçeneği ancak Suriye halkından gelmesi halinde değerlendirebilirim.

‘Suriye halkı’ dediğimde çoğunluğu kastediyorum; terörist bir azınlığı veya dış istihbarat servislerince yaratılmış bir politik azınlığı veya katar onlara para verdiği için protesto düzenleyen bir azınlığı değil. Halkın çoğunluğu için böyle bir mesela gündeme gelmedi. Direnmemin ve kalmamın nedeni de bu” ifadelerini kullandı.

Esad, Suriye’de yeniden inşa sürecinin başladığını da söyleyerek, son altı ayda bazı şirketlerin ülkeye gelmeye başladığını belirtti.

‘BAĞDADİ ROLÜNÜ OYNAMAYI ÖĞRENDİ’

Esad, IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin gerçekten Amerikalılar tarafından öldürülüp öldürülmediğini de sorguladı.

İdlib’deki operasyonu, ‘Amerikalıların sahnelediği güzel bir komedi’ olarak tanımladı. Esad, Fransız dergisinden gelen ‘IŞİD Bağdadi’nin ölümünü doğruladı’ yorumu üzerine de şu ifadeleri kullandı:

“Evet tabii ki ama IŞİD, Amerikalılar tarafından yaratıldı. Bağdadi de bu komedinin bir parçası. Bağdadi, Irak’taki Amerikan hapishanelerindeyken rolünü oynamayı öğrendi. Bunun büyük bir komedi olduğunu söylememin nedeni bu. Gerçekten oldu mu? Bilmiyorum. Bu dediklerim öldürülmediği anlamına gelmiyor, ama öldürüldüyse bile bir terörist olduğu için öldürülmedi.”

Kaynak: Duvar