AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, ABD'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevi bırakması yönündeki ısrarından geri adım atmasını değerlendirdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley‘in, ABD Başkanı Donald Trump dönemiyle birlikte ülkenin Suriye politikasında önemli değişikliğe gidileceği sinyali niteliğindeki "Önceki yönetimin yaptığı gibi Esad üzerinde yoğunlaşamayız" ifadelerini kullanmıştı.

Aktay "ABD, Esad'ın gitmesi yönünde söylemsel bir tavır içerisinde bulunmuş olsa da; ABD'nin fiili tavrı kısa bir süre içinde Esad'ın desteklediği, hatta sahaya sürdüğü güçlerle ya savaşmak ya ittifak etmek yönünde oldu. PYD de Esad'ın sahaya sürdüğü ve onun müttefiki olan bir güç. İlk taksitte Esad'ın silahlarını kullanan bir örgüt" dedi.

Aktay "Bir NATO ülkesi, 60-70 tane ülkenin ittifakına sahip bir ülke kalkacak bir ‘terör’ örgütüyle Suriye'yi kurtaracak. Herkes güler buna; bunun gerçeklik ve geçerliliği olmadığını görmek için çok büyük bir stratejist de olmaya gerek yok. Şu anda yapması gereken aslında basit bir değerlendirme yapmak ve bir teröristle başka bir teröristi defedemeyeceğini görmesi gerekiyor. Gerçek dostları ve sahadaki müttefikleriyle dayanışma halinde olması gerekiyor" dedi.

"Esad'ın gitmesi" yönündeki ısrarların ise Türkiye'ye değil Suriye toplumuna ait olduğunu savunan Aktay "Bu, Hitler gitsin mi kalsın mı tartışması yapmak gibi bir şey. Soykırımlar uygulamış, insanlık suçları işlemiş bir insanın kalıp kalmamasını tartışmakla aynı şey. Üstelik de onu (Esad yönetimi) ayakta tutan uluslararası destekler iken. Esad'ın kendi başına ayakta duracak gücü de yok ama halen vazgeçilmez biri olarak görülüyor. Esad Amerika'nın dolaylı, Rusya ve İran'ın doğrudan desteği olmadan halkına dayanarak kendi başına ayakta kalabiliyorsa; buyursun kalsın. Ama kalamıyor" diye konuştu.

(Kaynak: Sputnik)