Siirt Valiliği, Siirt Belediye meclisinin 10 Temmuz 2014 tarihinde oy çokluğu ile aldığı ‘belediye eş başkanlık’ sisteminin yasal dayanaktan yoksun, mevzuat ve kamu yararına aykırı olduğunu iddia ederek, yürütmenin durdurulması ve iptaline ilişkin dava açtı. Dava açan Valilik dilekçesinde, Eş Başkanlık sisteminin iptal edilmemesi durumunda “telafisi güç ve imkansız zararların oluşabileceği” yönünde görüş bildirmesi ise dikkat çekmişti.

‘Eş Başkanlar çalışma yönteminin’ iptali için yargı süreci devam ederken, Siirt belediyesi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan dava sürecine ilişkin ANF’ye konuştu.

'TÜRKİYE BU SİSTEMDEN KORKUYOR'

Eş başkanlık sisteminde amacın erkek ve kadın yönetimini ortaklaştırmak olduğunu söyleyen Bakırhan, Türkiye'de bu sistemden korkulduğunu belirterek, "Bunlar mevcut zihniyetle belediye başkanlığının sürdürülmesini istiyor ve her şeyin kendisine bağlı olmasını bekliyorlar. Bu sistem sayesinde en başta hırsızlıklar olmuyor ve tüm yetkiler halk için kullanılıyor. Ama bunlar yapılan işlerin tek merkezden çıkmasını istiyorlar," diyerek tepki gösterdi.

Bakırhan, "Eş Başkanlık sistemi farklı bir yerde hayata geçseydi kimse dava açmazdı ama biz yaptığımız için dava açıyorlar” dedi.

'HALK BUNU KABUL ETMEZ'

Yerel seçimlerde tek belediye başkanı seçmediklerini, eş başkanlık sistemi ile halktan oy istediklerini kaydeden Bakırhan, “İnsanlar oy verirken sadece bana değil, eş başkanlık sistemine de verdiler. Halkın oylarına rağmen Valilik konuyu yargıya taşıyor ve iptalini istiyor. Bu durumu kınıyorum," dedi.

Halkın Eş Başkanlık sisteminde kendisini gördüğünü de söyleyen Bakırhan, "Bu demokrasi için atılan önemli bir adımdı. Tek kişiye bağlı bir yönetimle sonuç alınmaz. Aksi bir karar çıkması durumunda halk bunu kabul etmez” diye konuştu.

'KARAR, SÜRECE KOMPLODUR'

Yargının olaya politik bakacağından endişe ettiklerini ifade eden Bakırhan, “Umarım yargı, siyasi ve politik bir gözle davaya bakmaz. Umarım doğru olan yapılır. Aksi bir karar çıksa bile eş başkanlık sistemi fiili olarak yürür," dedi.

Bakırhan, Valinin Başkanlık sisteminin iptal edilmemesi durumunda 'telafisi güç ve imkansız zararların oluşabileceği' yönünde kullandığı dilin yargıyı etkileme ve tehdit olduğunu savunurken, "Bu tutum ‘eş başkanlığı kaldırın yoksa meclisi fes ederim' mesajıdır. Burada açık bir tehdit var. Yargı bu şekilde etki altına alınmak isteniyor," dedi.

"Türkiye’nin demokratikleşmesi ve çözüm sürecinin ilerlediği bir zaman diliminde konunun yargıya taşınması sürece bir komplodur," diyen Bakırhan, "Valiliğin kararını kınıyoruz” diye konuştu.