Halkların Demokrasi Partisi (HDP) üyeleri ve seçmenlerine yerel seçimler öncesi saldırılar giderek tırmanıyor. Saldırılar seçim güvenliğini tehlikeye sokuyor. HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, "Bunun siyasi faturasını hükümetin kaldırabileceğini sanmıyorum" diyerek, saldırılar karşısında bundan böyle kendi savunmalarını kendilerinin yapacağını söyledi.

KÜRKÇÜ: SEÇİM GÜVENLİĞİ KALMADI

Seçim çalışmaları kapsamında Karadeniz turuna çıkan HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü'ye Ordu'dan sonra Giresun'da da saldırı girişimi oldu. HDP seçim otobüsü, polis eşliğinde Kürkçü'nün partililere sesleneceği Bulancak Cumhuriyet Meydanı'na gelirken 30 kişilik bir gurup tarafından taşlandı. Araçta ciddi bir hasar meydana gelmezken, atılan taşlar sonucu araçta kısmi çizikler meydana geldi.

Kürkçü, meydanda partililere seslendiği sırada ise alana gelen 30-40 kişilik bir grup, "Burası Bulancak burdan çıkış yok" sloganları atmaya başladı.

Parti çalışmasından haberdar olmasına rağmen polisin HDP'ye dönük diğer saldırı girişimlerinde olduğu gibi, yine herhangi bir önlem almayarak söz konusu grubun partililerin yakınına kadar gelmesine engel olmadı.

Ortaya çıkan saldırı ihtimali üzerine partililer Kürkçü ve yanındaki heyeti araca sokarak korumaya çalıştı. Kürkçü ve yanındakiler, araçla alandan ayrılırken, grup Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) binasına doğru yürüyüşe geçti. SYKP binası önünde bir süre sloganlar atan grup ardından dağıldı.

Saldırılara ilişkin açıklamada bulunan HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, bu saldırıları kınadığını söyledi. Bu saldırıların halk ile halkın içindeki eğilim ve düşüncelerle  hiçbir ilgisinin olmadığını ifade eden Kürkçü, saldırılar içinde yer alanların kontra faaliyet içerisinde olanlar olduğunu söyledi.

Bu saldırılar ile ilgili polisin gerekli önlemleri almadığını da ifade eden Kürkçü, "Sürekli önlem aldıklarını söylüyorlar ama hep yanılıyorlar. Bu da örtük olarak bu kontra faaliyetlerin etkisinde olduklarını gösteriyor" dedi.

Şuan kendileri için endişe verici bir şeyin olmadığını aktaran Kürkçü, "Fakat buralarda siyasi faaliyet yürütmek imkansız hale getiriliyor. Seçim güvenliğinin tamamen ortadan kalktığını gösteriyor. Parlamento dışında bir parti olsaydık göze görünmüyor olabilirdik. Ama biz HDP olarak parlamentoda var olan bir partiyiz, dolayısıyla görünür olan bir partiyiz. HDP'nin siyasi faaliyetlerinin bu şekilde engelleniyor olması Türkiye'de seçim güvenliğinin şimdiden ortadan kalktığını gösteriyor. Bunun siyasi faturasını hükümetin kaldırabileceğini sanmıyorum" dedi.

Kürkçü son olarak kendi savunmalarını kendileri sağlayacaklarını ve bu şekilde faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi.

PROGRAM İPTAL EDİLDİ

HDP Giresun Belediye Başkan Adayı Bekir Şensoy, olaylar sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çatışma ortamına girmek istemedik. Bu yüzden programı iptal etme ihtiyacı hissettik. Halkların Demokratik Partisi şu an istim üzerinde olan barış sürecinin yeniden savaşa dönüşmesinin karşısında barışı savunan bir parti, bizi taşlamaya çalışan gençlerin yaşam hakkının savunan bir parti. Bu anlamda attıkları taş kendilerine farklı bir şekilde dönmez. Bu olay Giresun’un misafirperverliğine yakışmadı. Biz ısrarla çocuklarımızın ölmemesi, Türkiye’nin Filistin’e benzememesi için gençlerimizin yaşam hakkını ve barışı savunmaya devam edeceğiz. Ertuğrul Kürkçü ve ekip Bulancak’a kadar geldi. Birlikte bir durum değerlendirmesi yaptık. Baktık ortamı germenin ve çatışma ortamına girmenin gereği yok. Şehrimizin sorunu diye gördük bir anlamda ve programı iptal etme ihtiyacı hissettik. Bize atılan bu taşlar daha sonra bize oy olarak geri dönecektir” ifadelerini kullandı.