Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkan Yardımcısı Ertuğrul Kürkcü, dini bütün Müslüman'a, Süryani'ye, Alevi'ye, Sünni'ye kapılarının açık olduğu gibi, sosyal demokrat kökenden gelenlere, AK Parti politikalarını terk etmek isteyen eski AK Parti tabanındaki emekçilere de açık olduklarını söyledi.

Kürkcü, HDP'nin çalışmalarını anlattı. HDP'nin, Türkiye'de yeni bir heyecanı tetiklediğini gördüklerini ifade eden Kürkcü, partiye üyelik için çok fazla başvuru olduğunu söyledi. Yüzer, iki yüzer kişilik, kitle halinde partiye gelenlerin olduğunu dile getiren Kürkcü, Genel Merkez ve diğer birimler hazırlanmadığı için bunları henüz işleme koyamadıklarını belirtti.

Kürkcü, ilginin çok yüksek olduğunu dile getirerek, "Kürt halkından da destek görüyoruz; en az onun kadar partisiz yurttaşlardan, bizim bileşenlerimizden, CHP'nin etkinliğini tatminkar bulmayan kesimlerden de... Bizim umduğumuzdan iyi gidiyor. Hep umduğumuzdan iyi diye söylüyorum. Ancak ne kadar sınırlı umutlarınız varmış diyebilirsiniz. Biraz sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer meselesiyle ilgili. Fakat umutlarımız daha yüksek" diye konuştu.

Programlarını kabul eden herkese açık olduklarını ifade eden Kürkcü, kendilerini felsefi birlik üzerinde kurmadıklarını, hedef ve programları olduğunu anlattı. Kürkcü, "Dini bütün bir Müslüman'a da Süryani'ye, Alevi'ye, Sünni'ye de kapımız açık olduğu gibi, sosyal demokrat kökenden gelenlere de AKP'nin politikalarını, artık yeter diyerek terk etmek isteyen eski AKP tabanındaki emekçilere de herkese açığız. Biz yoksulların partisiyiz. Yoksula zihniyet sormuyoruz" diye konuştu.

Kürkcü, yerel seçimler öncesinde bileşenlerinden hepsinin yerel seçim deneyimi bulunduğuna işaret etti. Kürkcü, BDP'nin batıdaki birimlerinin, kendileriyle çalışacağını, bunların da hepsinin yeterli deneyime sahip olduğunu belirtti.

Yerel seçimlerdeki hedeflerinin sorulması üzerine Kürkcü, optimal hedeflerinin, ittifakla girdikleri 2009 yerel seçimlerinin gerisine düşmemek olduğunu kaydetti. Kürkcü, hedefi koruyabileceklerini, ötesine de geçebileceklerini dile getirerek, yerel yönetimlerde ne kadar yer alabileceklerini konuşabilmek için henüz erken olduğunu kaydetti.

 "NİYE KISKANALIM"

Kürkcü, "HDP, BDP ile rakip mi iki kardeş parti mi?" sorusuna karşılık, BDP ile aralarında rekabetin söz konusu olmadığını dile getirdi. Kürkcü, BDP'nin, kendilerinin bileşeni olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bileşenimizi niye kıskanalım. Aramızda son derece hararetli bir ilişki var. Tabii ki hukuken iki ayrı parti olduğumuz için bu hukuku da kollamamız, herkesin hakkına saygı göstermemiz gerekir. BDP'nin, bölgedeki seçim faaliyetlerinin yürütülüşüne herhangi bir şekilde karışmıyoruz. Ona dair görüş beyan etmiyoruz. Ama hep birlikte seçime gireceğimiz için BDP'nin görüşlerini merak ediyoruz, onlarla tartışıyoruz. Teknik tabirle aramızda simbiyotik ilişki var. Türkçe söylersek, birbirinden beslenen, biri olmasa, öteki yaşayamayan iki yapı olarak birbirimizi görüyoruz. Yerel seçimler sonrasında da meseleyi yeniden ortaya koyacağız. Bölgede HDP'nin, birlikte örgütlenmesi için karşımıza yeni bir program koyacağız. Şimdiden örgütleniyoruz."

HAMAMÖNÜ'NDE YENİ GENEL MERKEZ

Bu arada HDP, Mithatpaşa Caddesi'nde bulunan genel merkez binasından, önümüzdeki günlerde Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın Hamamönü'ndeki eski merkezine taşınacak. Mithatpaşa Caddesi'ndeki bina ise Ankara İl Başkanlığı olarak kullanılacak. (Milliyet)