Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında Dikmen Vadisi için çıkan yıkım kararına karşı Vadi halkı hazırlıklarını yaptı. Yıkım tehdidine karşı barikatları kuran halk gelebilecek saldırılara karşı nöbet tutmaya başladı. Ankara kent muhalefeti de Vadi'yi ziyaret ederek Vadililerle nöbet tuttu.

Vadi'yi sabah saatlerinde BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ziyaret etti. Barınma Hakkı Bürosu'nda Vadililerle görüşen Kürkçü şöyle konuştu: “Sizleri ibretle ve hayranlıkla izliyoruz. Yoktan bir hayat, yoktan bir dayanışma var ettiniz, barınma hakkı fikrini Türkiye'ye öğretmiş oldunuz. Sizin bu mücadeleyi kaybetme şansınız olduğunu iki sebepten kaynaklı düşünmüyorum. Birincisi ne yaptığınızın farkındasınız, ikincisi de başkalarını mücadelenize kazanmış durumdasınız. Şimdi bir de buna sizin gibi düşünen 36 milletvekilini de ekleyin. Bu 36 kişi sizin haklarınızın nöbetçisi olacaktır.”

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Ankara Dikmen Vadisi'nde Büyükşehir Belediyesinin aldığı yıkım kararının uygulanmasının, gerilim doğuracağını, insanların sağlığının ve hayatının tehlikeye girebileceğini söyledi.

Kürkçü, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Ankara Büyükşehir Belediyesinin "rant kaybı" iddiasıyla Dikmen Vadisinde bulunan konutları yıkma ve orada yaşan insanları da uzaklaştırma kararı aldığını söyledi.

Bölgede yaşayan konut sahibi insanlara Belediyenin arsa teklif ettiğini ancak sözünü yerine getirmediğini ileri süren Kürkçü, Ankara Büyükşehir Belediyesinin bu hafta Dikmen Vadisi'nde büyük bir yıkıma hazırlandığını öne sürdü.

Dikmen Vadisi'nin "yasak bölge" ilan edilmek istendiğini belirten Kürkçü, "Eğer orada yıkım olursa, gerilim doğacağını, insanların sağlığının ve hayatının tehlikeye girebileceğini şimdiden söylemek isterim" dedi.

Hem kendisinin hem de partisinin Dikmen Vadisi'nde yaşayanların barınma haklarına sahip çıkacağını ve destek olacağını ifade eden Kürkçü, "İnsanların barınma hakkı, diğer tüm hakların üstündedir" diye konuştu.

Bölgede yaşayan konut sahibi insanların evlerinin ancak "ev" karşılığında alınmasının daha adil olacağını belirten Kürkçü, kamu görevi yapan belediyelerin görevinin, insanların konutlarını yıkmak olmadığını söyledi.

Bölgede yaşayanlar adına konuşan Kutay Merinç de 1200 vatandaşın konutları yıkılarak mağdur edilmek istendiğini ileri sürdü.

Kurban Bayramından önce Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle bir görüşme yaptıklarını anlatan Merinç, "Daha sonra konutların yıkımı için karar alındığını öğrendik. Dikmen Vadisi halkı, sadece barınma hakkı istiyor" dedi.

-ABDÜLMECİD'İ ANMA TÖRENİ-

Kürkçü, bir gazetecinin "Meclis tarihinde ilk kez bir padişah için anma töreni düzenleyecek. Bu törenlere katılacak mısınız?" sorusu üzerine, "Niye katılalım? Biz eski padişahlara da yeni padişahlara da karşıyız" dedi.