BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İzmir'de tiyatro oyuncularına bir tiyatro oyunu nedeniyle hapis cezası verilmesini eleştirerek, ''Eğer ben Kültür Bakanı olsaydım fena halde rahatsız olurdum. Çok mübalağalı bir şey söyleyeyim; istifa ederdim'' dedi.

BDP'li milletvekilleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Kültür ve Turizm ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 2013 bütçeleri üzerinde söz aldılar.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, iktidar partisi milletvekillerinin bakanlık bülteni gibi konuştuğunu savunarak, bu tür konuşmaların etki yaratmadığını ifade etti. Önder, ''Burada kültüre, sanata, turizme dair şahsi deneyimlerini paylaşsalar, Genel Kurul bundan daha müstefit olur. Çocukken erik çalmışlarsa o bile bundan daha makbuldür'' diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın saygı ve sevgi duyduğu bir kişi olduğunu dile getiren Önder, İzmir'de Gogol'un ''Palto'' adlı oyununu oynayan Yenikapı tiyatrosu sanatçılarının 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldığını ifade etti.

Önder, ''Eğer ben Kültür Bakanı olsaydım fena halde rahatsız olurdum. Çok mübalağalı bir şey söyleyeyim; istifa ederdim. Normal bir tepki olurdu bu ama günümüzde mübalağalı sayılıyor'' dedi.

Mahkemenin, oyunu ''halkı askerlikten soğutmak'' olarak gördüğünü anlatan Önder, bir yandan bedelli askerlikle ilgili yeni düzenleme getirilmesinin çelişki olduğunu ifade etti.

''HAKKARİ KALESİ ÜS OLDU''

BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan da Hakkari'deki kültür varlıklarının güvenlik politikaları nedeniyle halktan koparıldığını söyledi.

Hakkari Kalesi'nin askeri birlik tarafından üs olarak kullanıldığını hatırlatan Canan, yaylaların da turizm ve halkın hizmetine kapatıldığını ifade etti.