AKP’den istifa eden Bağımsız İzmir Milletvekili, eski Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay, hükümetin yasalaştırmayı planladığı yeni MİT düzenlemesine ilişikin, “MİT'i, istihbarat çalışması dışında tehlikeli ve dokunulmaz bir örgüt, bir tür JİTEM haline getiren yeni bir yasa gündemde” yorumunda bulundu.

T24'ten Hülya Karabağlı'nın haberine göre; HSYK Yasasını Anayasa Mahkemesi’ni adres göstererek onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tutumunu da eleştiren Günay, “Cumhurbaşkanlığı Anayasa’nın uygulanmasını gözetecek en yüksek makamdır. İktidarla uyumlu geçinme kaygısı adına Anayasa’ya aykırılığı görmek yerine ertelemesi, bunun çözümünü Anayasa Mahkemesi’ne bırakması doğru bir yaklaşım değildir. Veto etmesi, Meclis’e göndermesi gerekirdi” dedi. HSYK ve İnternetten sonra TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta içinde gelmesi beklenen MİT düzenlemesini de Günay, “MİT’i bir tür JİTEM haline getiren yasa gündemde” diye değerlendirdi.

Günay TBMM’de 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda Emniyet ve yargıda estirilen fırtına,   TBMM’den geçen  peş peşe  yasalar  ile  Cumhurbaşkanı  Abdullah Gül’ün onayladığı  HSYK yasası  konularında  TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi.

‘BENİ SABOTE ETMEK İSTİYORLAR’

Günay, basın toplantısı düzenlediği günlerde iktidar kanadından hemen hemen aynı saatlerde benzer girişimlerde bulunarak sabote etmeye çalışıldığını söyledi. “Sabote etmeye çalışıyorlar. Bu da söylediklerimin toplumda etki yaratacağını gösteriyor. Bu tür tedbirlerle etkiyi azaltmaları mümkün değildir” dedi.

Günay’ın basın toplantısından 15 dakika öncesine Dışişleri Komisyonu’ndan açıklama yapılacağına ilişkin basına duyuru yapıldı.

‘BAŞBAKANLA İLGİLİ  KAYITLARI ÜZÜNTÜYLE  DİNLEDİM'

Gazetecilerin, ses kayıtlarına ilişkin sorusuna Günay, “Ben de üzüntüyle dinledim o kayıtları. Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanının ve yakın aile çevresinin bu tür iddialarla gündeme gelmesi beni üzdü” dedi. Günay, bunun siyasi çekilme yerine objektif incelemeyle yargıya taşınmasının doğru olacağını söyledi.

‘KRİPTOLU  TELEFON VERDİLER KULLANMADIM’

Ses kayıtlarının montaj olup olmadığı konusunda tartışmalara ilişkin sorulara Günay, “Başı sonu ne olursa olsun o ses onların sesi” diye yanıt verdi. Kriptolu telefon konusunda da, hükümet üyesi olduğu dönemde dağıtıldığını ve kendisinin kullanmadığını söyledi. “Kullanmaya ihtiyaç hissetmedim” diyen Günay, AKP’li Burhan Kuzu’nun açıklamalarını da, “Siyasetin sevimsiz ve gergin ortamını Sayın Burhan Kuzu şenlendiriyor. İnsanda gülümseme uyandırıyor” diye yorumladı.