Çanakkale savaşlarının yıldönümü nedeniyle 102 ülkenin devlet ya da hükümet başkanlarına davetiye gönderdi.

23-24 Nisan'da yapılacak anma törenleri için Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a da bir davet mektubu gönderildiği iddia edidi.

Ermeni Soykırımı'nın 100. yılı nedeniyle 24 Nisan'ın önemi daha da arttı. Ermeni Soykırımı'nın 100. yılı nedeniyle başta Ermenistan olmak üzere Ermenilerin yaşadığı birçok ülkede özel etkinlikler planlanıyor.

Milliyet'ten Serpil Çevikcan'ın 'Erdoğan’dan ikinci sürpriz Sarkisyan’a Çanakkale mektubu' başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Ankara'da Çanakkale savaşlarının yıldönümünü bu sene daha ses getirecek bir biçimde anmaya hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 102 ülkenin devlet ya da hükümet başkanlarına bu plan çerçevesinde 23-24 Nisan tarihleri için Çanakkale davetiyeleri gönderdi.

Çanakkale anma törenlerine, 1. Dünya Savaşı’na katılan bütün devletlerin bütün yöneticileri en üst düzeyde davet edilmiş durumda.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan devlet başkanlarına, Başbakan Ahmet Davutoğlu da başbakanlara birer mektup gönderdi.

Bu mektuplar içerisinde biri çok dikkat çekici.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a da bir davet mektubu gönderdiğini öğrendik.

Bir diğer dikkat çekici mektubun muhatabı da her yıl 24 Nisan günü, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda yapacağı açıklamadaki dili Türkiye tarafından dikkatle takip edilen ABD Başkanı Barack Obama.

Anzakların anma gününden iki gün önce, 23 Nisan’da, İstanbul’da bir “Barış Zirvesi” düzenlenmesi planlanıyor.

24 Nisan’da ise zirveye katılacak tüm devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Çanakkale’de anma töreni düzenlenecek.

‘Birlikte savaştık’

Milliyet’e bilgi veren bir hükümet yetkilisi, Çanakkale anma törenlerine, 1. Dünya Savaşı’na katılmış bütün devletlerin yöneticilerinin en üst düzeyde davet edildiğini, Başbakan Davutoğlu’nun başbakanlara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da cumhurbaşkanlarına birer mektup göndererek, “Çanakkale savaşlarının 100. yıldönümünde sizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız” mesajını ilettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mektubunda, “barış” vurgusunun ön planda olduğu öğrenildi. Aynı hükümet yetkilisi, davet gönderilen 102 devlet yöneticisi arasında Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan’ın da olduğunu kaydetti."