Avrupa Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı hakkında aldığı kararı eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çağrı yaparak, "Avrupa Parlamentosu'nun son aldığı karar dolayısıyla ortak bir metin hazırlayabiliriz. Bu ortak metni imzalayabiliriz. Bu konuda görüşlerimiz ortak. Dolayısıyla herhangi bir sorun bu alanda yok" dedi.

Bu çağrı öncesinde ise, Kılıçdaroğlu'nun Avrupa Parlamentosu’nun 1915'te yaşananların soykırım olarak resmen tanınmasını öngören tasarı ve Papa Francis’in sözleri ile ilgili yaptığı bir başka açıklamayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik düzenlediği basın toplantısında okudu. 

'BÜYÜK FELAKET YAŞANDI'

CHP lideri, "Katolik Hıristiyan dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus’ın 1915’te yaşanan acı olayları, 1915’te henüz kullanılmayan bir kavram olan ‘soykırım’ sözcüğüne hapsetmesinin hem kavramsal olarak yanlış olduğunu hem de iki toplum arasındaki barışa hizmet etmeyeceğini" savundu. 

Açıklamasında, AKP hükümeti yetkililerinin 1915 konusunda sık sık ifade ettiği "ortak acı" söylemine yer veren Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

"1915 yılında gerek Ermenilerin, gerek Müslümanların hafızasında büyük bir travmaya neden olan bir trajedi, büyük bir felaket yaşanmıştır. Bu büyük felaketten kaynaklanan travmanın giderilmesi suçlayıcı, itham edici siyasi açıklamalarla mümkün olmayacaktır. Bu bakımdan başta dini önderler olmak üzere herkese düşen geçmişteki bu trajediyi yeni kuşakların çatışmasına değil, acının ortaklaştırılarak yaranın sarılmasına çalışmaktır."

'TARİHÇİLER OBJEKTİF BİÇİMDE ELE ALMALI'

Kılıçdaroğlu geçmişte yaşanan acı olayları günlük siyasi hesaplara, önyargılara kurban etmeden soğukkanlılıkla değerlendirmenin herkesin görevi olduğunu söyledi:

"Elbette geleceğin barış içinde kurulması, geçmişin unutulmasını değil, tam aksine yaşanan trajedilerle samimiyetle yüzleşilmesini gerektirir. Ancak bunun yolu siyasi bir tavır almak uğruna çok boyutlu bir tarihi trajediyi soykırım kavramına hapsetmek değil, tarihi gerçeklerin komplekssiz, objektif biçimde tarihçilerce bilimsel yöntemlerle ele alınmasını sağlamaktır."

‘BASİRETSİZ DIŞ POLİTİKA’ 

CHP’nin bir yandan ırkçılığa, dinin siyasete alet edilmesine, her türlü ayrımcılığa karşı çıktığını ifade eden Kılıçdaroğlu, tarihi gerçeklerin bütün boyutları ile anlaşılması ve bu travmanın üstesinden gelinmesini sağlayacak adımların karşılıklı olarak atılmasına katkı sağlamaya kararlı olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, "Papa Franciscus’un açıklamaları ve Avrupa Parlamentosu'nun Ermeni soykırımını AB üyesi ülkelerin tanımasına ilişkin tavsiye kararı, iki toplumun barışmasına hizmet etmeyen siyasi tavırlar olması itibariyle kabul edilemez” dedi. 

CHP lideri, Avrupa Parlamentosu’nda alınan kararla ilgili olarak hükümeti de eleştirdi. Son dönemde uluslararası aktörler tarafından Türkiye aleyhine olumsuz açıklamalar yapıldığını öne süren Kılıçdaroğlu, “Bu, AKP hükümetinin basiretsiz dış politikasının Türkiye’yi getirdiği noktayı göstermesi bakımından da düşündürücüdür” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Al Jazeera