AKP, dünkü seçimde Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Merkez Karar ve yürütme Kurulu'nu (MKYK) topladı.

AKP MKYK toplantısında, Erdoğan sonrasındaki, partiyi önce Kongre'ye, ardından da seçime götürecek yeni Genel Başkan'ın belirlenmesi bekleniyor. MKYK'da ayrıca yeni genel başkanın seçileceği kongrenin tarihinin de kesinleşeceği konuşuluyor.

AKP MKYK'da görüşülen kongre için 23-24 Ağustos tarihleri telaffuz ediliyordu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi 28 Ağustos'ta sona eriyor. Eğer AKP Kongresi'ni 23-24 Ağustos'ta yaparsa, Gül'ün partisine dönüp, kongrede genel başkanlık için seçime girmesi mümkün olmayacak.

AKP MKYK'da, Gül'ün bu açıklaması üzerine, Bülent Arınç gibi bazı isimlerin, Kongre tarihinin 28 Ağustos sonrasına kalması yönünde görüş bildirmeleri bekleniyor.

Kendisi de parti kurucusu olan Başbakan Yardımcısı Arınç, daha önce yaptığı açıklamalarda, Gül'ün cumhurbaşkanlığı sonrasında partiye dönerek, genel başkanlığı ve başbakanlığı devralmasının doğal olacağını söylemişti.

Gül eğer, AKP'de kongre öncesinde partiye dönerse, Genel Başkan için "doğal adaylar" arasında sayılıyor. Ancak Gül, kongreye katılıp, genel başkan olması halinde bile, Başbakanlık görevini üstlenemeyecek.

Çünkü Anayasa uyarınca Başbakan'ın milletvekili olması gerekiyor. Gül ise, milletvekilliği için 2015 seçimlerini beklemek durumunda. Ankara kulislerinde, Gül'ün çıkışının ardından bu da tartışılmaya başlandı.

AKP, birkaç ay önce yapılan yasa değişikliği ile giren "eş başkanlık sistemini" işletir. Gül Genel Başkan olur, başbakanlık görevini ise milletvekili olan bir başka isim üstlenir.

Ankara kulislerinde konuşulan bir başka olasılık ise, Gül'ün de önünü açacak şekilde Ekim-Kasım gibi erken seçime gidilmesi.