Türkiye’nin Suriye politikasının iflas ettiğini söyleyen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “10 yıl sonra Suriye tablosunda Türkiye, Suriye’de en büyük kaybeden aktöre dönüşmüş durumda” diyerek TSK unsurlarının derhal Suriye sınırındaki operasyondan çekilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis’te gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Baş, Türkiye’de işsizliğin, açlığın her geçen gün  daha fazla insanın ölümüne yol atçığını söyleyerek, Hatay Valiliği önünde “çocuklarım aç” diyerek kendini yakan Adem Yarıcı’yı hatırlattı. Baş devamla şunları ifade etti: “En azından bundan sonra bu cinayetlerle karşılaşmamamız için yapılması gereken nedir? Bu kardeşlerimizin hayatları pahasına verdikleri mesajı, yükselttikleri sesi duymak ve önlemler almaktır. İnsanlarımızın hayatını idame ettirebileceği, en azından nefes alabilecekleri koşulların yaratılması gerekir. Ama ne oluyor? Yandaş basın harekete geçip, hayatına son veren kişi hakkında hemen ‘psikolojik sorunları vardı’ haberleri yapıyor. Muhalif basını ve siyasetçileri suçlamaya başlıyor. İnsanların kendini yakmasını bir algı operasyonu olarak yansıtıyor. Bir anda artan bu psikolojik sorunların kaynağı nedir? Bu insanların niye psikolojisi bozuluyor? Bu insanların psikolojisini bozan toplumsal, ekonomik sorunların sorumlusu kimdir? Bunların konuşulması istenmiyor."

‘MİLLET YEMİYOR ÇÜNKÜ HERŞEYİ SİZ YİYORSUNUZ'

Ağrı Belediyesi’nin AKP’li Meclis Üyesi Selma Gökçen’in Adem Yarıcı hakkındaki açıklamalarına da değinen Baş, “Kurdukları sistemden elde ettikleri rant, yeni hayatları kendilerini halktan o düzeyde koparmış ki milletin yiyemediğini görmüyorlar. Milleti aç bıraktıklarını görmüyorlar. Millet yemiyor evet, çünkü her şeyi sadece siz yiyorsunuz. İnsanların boğazındakine göz koydunuz ve yemediği için, aç kaldığı için intihar ediyor. Kim şov için hayatına son verebilir? O düzeyde dünyaya Saray bahçesinden bakar hale gelmişler ki halkın yaşadığı acıları göremiyorlar. Yurttaşımızın psikolojik sorunları varmış. Ey AKP’li meclis üyesi siz niye psikolojik sorun yaşamıyorsunuz? Hatay Valisi, siz niye psikolojik sorun yaşamıyorsunuz?” diye sordu.

İSTANBUL’DA ULAŞIM ZAMMI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşıma yaptığı yüzde 35’lik zamma da tepki gösteren Baş, “Halkın en temel haklarına, hepimizin zorunlu olarak kullanmak zorunda olduğumuz elektrik, su, doğalgaz gibi ulaşım da bir kar kapısı değildir. Çeşitli gerekçeler ileri sürülerek halkın cebine göz dikmek kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bu ülkede milyonlarca dolar gelir eden büyük patronlar varken ve olanakları aynı fiyatla kullanırken, ay sonunu getiremeyen emekçinin boğazına göz dikmek kabul edilebilir bir şey olamaz. İBB’nin paraya ihtiyacı varsa bunu büyük şirketlerden, patronlardan karşılamalı emekçinin boğazına el atmaktan vazgeçmelidir. AKP iktidarının yaptığı zamları ‘fiyat güncellemesi’ olarak ara sıra haber yapan, çoğu zaman görmeyen yandaş basın, İstanbul’da CHP’li bir başkanı zayıf düşürme fırsatı gördü. Yandaş medyanın nihayetinde emekçileri, yoksulları hatırlamış olmasın mutluyuz ama bunu büyük bir yüzsüzlük olarak gördüğümüzü belirtmek istiyoruz" dedi.

‘TSK DERHAL SURİYE SINIRLARINDAN ÇEKİLMELİ’

Suriye’deki gelişmeleri değerlendiren Baş, Türkiye’nin dış politikasının her geçen gün Türkiye’ye zarar verdiğini söyledi. Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: “ TSK mensubu askerleri, cihatçılarla Suriye ordusu arasındaki savaşın ortasında bırakan AKP, ölen her asker üzerinden bir milliyetçi politikayı güçlendirmeye, bu askerlerin canları üzerinden siyaset yapmaya devam ediyor. 10 yıl sonra Suriye tablosunda Türkiye, Suriye’de en büyük kaybeden aktöre dönüşmüş durumda. Rusya, ABD gibi ülkeler bölgede kendilerine alan açtı, inisiyatif aldı. Suriye hükümeti meşru hakkı olan topraklarını cihatçıların elinden geri alıyor. Türkiye ise her gün yeni cenazelerle karşılaşıyor. Şam hükümeti şu an Suriye topraklarında uluslararası kabul gören tek güç. Dolayısıyla haklı olarak kendi topraklarını işgalci, gerici güçlere karşı savunuyor. Türkiye’nin yapması gereken, kendisini bu bataklığa çeken politikalardan derhal vazgeçmesi ve TSK’nin derhal Suriye sınırları içindeki operasyonlardan geri çekilmesidir. Suriye politikası yıllar önce iflas etti, şimdiki aşama iflasın bedelini ödüyoruz. Suriye’den derhal çekilmeli ve Şam hükümetiyle doğrudan görüşmeleri başlatmak gerekir.”

FETÖ TARTIŞMASI: AKP ÖLESİYE KORKMAKTADIR

Son olarak “FETÖ”’nün siyasi ayağı” tartışmalarına ilişkin de konuşan Baş, “Fettullah Gülen örgütlenmesi son 50 yıldır ama özellikle AKP döneminde ülkenin kanının emen gerici, Amerikancı bir örgütlenmedir. Bu örgütün tüm faaliyetleri siyasi bir amaç doğrultusunda yapıldı. Birtakım siyasi faaliyetler ve siyasi olmayan faaliyetler ayrımını reddediyoruz. Arkasında siyasi bir güç olamayan örgütün, devletin en kritik noktalarında var olması akıl alır mı? Mesele FETÖ ile ortaklık yapmış siyasilerin ortaya çıkarılmasıdır. AKP bundan ölesiye korkmaktadır. AKP içinde siyaset yapıp, bu örgütle hayatının hiçbir evresinde iş birliği yapmamış tek bir kişi var mıdır?” diye konuştu.