Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Milyonlarca insan, fabrikada atölyede çalışmaya devam etmek zorunda ve aşı olmadığı için hastalanmaya, ölmeye devam ediyor" diyen Baş, "İşçiler, öğretmenler, çalışmaya mecbur olan insanlara aşı yok ama Libya’ya aşı hediye ediyoruz.  Ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün çıkmış diyor ki ‘bu salgından hepimiz sorumluyuz.’ Bu düpedüz rezilliktir. ‘Rezil olmak nedir’ deseniz Fahrettin Koca gibi olmaktır diye anlatılacak hale geldik" şeklinde konuştu.

Muhalefetin sık sık gündeme getirdiği 128 milyar doları soran Baş, "128 milyar nasıl bir para biliyor musunuz? Aşı sorunumuzu, kimsenin zarar görmeyeceği bir kapanmanın sağlanmasını, işsizlik sorunumuzu çözecek bir rakamdan bahsediyoruz. 128 milyar yoksulluğu ortadan kaldırırdı. 128 milyar intiharları durdururdu 128 milyar binlerce sığınma evi, ekonomik ve psikolojik destek ile on binlerce şiddet mağduru kadının hayatını kurtarırdı. 128 milyar üniversitelerin bilim üretmesini sağlardı, öğrenciye burs olurdu. Ama bilin ki,  bizim inadımız 128 milyardan bile daha büyüktür.  İnatla soracağız! Her bir kuruşun hesabını bir bir bu iktidardan soracağız" dedi.

BAKAN KOCA'YA ELEŞTİRİ

Baş, Bakan Koca'yı şu sözlerle eleştirdi:

Fahrettin Koca, Sağlık Bakanı falan değil. O sadece partisinin kongrelerine bakıyor. Sadece lebalep cenazelere bakıyor. Ölümlere bakıyor. Bugün halkımız bu haldeyse halkın değil Koca’nın ve onun reisinin eseri. Çık mert bir şekilde neye baktığını açıkla ve taşıdığın diğer sıfatı hemen bırak. Şu bir senede halkın karşısına geçip açıkça içine söylenen yalanların, işlenen görev suçlarının listesini yapmak bile zor."

128 MİLYAR DOLAR TEPKİSİ: BİR BİR SORACAĞIZ

Artan işsizlik ve yoksulluğu ilişkin konuşan Baş, Tam kapanma isteyenlere ne diyorlar: ‘paramız yok’. Ekonomi uçuşta ama paramız yok.  Peki, paramız yok.  Ama bir bakıyoruz, Merkez Bankası’nın döviz rezervleri erimiş. 128 milyar dolar uçmuş gitmiş. Üretmeyen bir ekonomi yarattılar. İhracatımız ithalatımızın hep gerisinde. Planların hiçbiri tutmadı. Ve bunun sorumluları utanmadan ihracat az çıktığı için Merkez Bankası’ndaki rezervleri erittik diyor. Yani bizim zenginliğimizi eritmişler. Finans sermayesinin, fabrikatörlerin açık pozisyonlarını azaltmak için dövizlerimizi kullanmışlar" dedi.

Baş, Merkez Bankası'nın eriyen rezervlerine ilişkin sözlerine şöyle devam etti:

"128 milyar nasıl bir para biliyor musunuz? Aşı sorunumuzu, kimsenin zarar görmeyeceği bir kapanmanın sağlanmasını, işsizlik sorunumuzu çözecek bir rakamdan bahsediyoruz. 128 milyar yoksulluğu ortadan kaldırırdı. 128 milyar intiharları durdururdu 128 milyar binlerce sığınma evi, ekonomik ve psikolojik destek ile on binlerce şiddet mağduru kadının hayatını kurtarırdı. 128 milyar üniversitelerin bilim üretmesini sağlardı, öğrenciye burs olurdu. Ama bilin ki,  bizim inadımız 128 milyardan bile daha büyüktür.  İnatla soracağız! Her bir kuruşun hesabını bir bir bu iktidardan soracağız."

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın patates ve soğan dağıtılacağına dair vaadine tepki gösteren Baş, "İki ayda hayaller uzaydan patates, soğana düştü" dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KARARI: KADIN CİNAYETLERİ VE GÖZALTILAR

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin ardından geçen bir ayı değerlendiren Baş, şunları söyledi:

"Saray’ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye kalkmasının üstünden 4 hafta geçti. Mart ayında erkekler tarafından 28 kadın öldürüldü, 19 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Mersin'de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını protesto eden Mersin Kadın Platformu’nun 6 üyesine toplam 21 bin 598 TL ceza kesildi. Diyarbakır’da faaliyet gösteren Rosa Kadın Derneği’ne polis baskın düzenledi ve dernek ofisinde arama yaptı. Rosa Kadın Derneği ve TJA aktivistlerinin de aralarında olduğu 24 kadın gözaltına alındı .İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan dört mülteci hakkında sınır dışı kararı verildi. Gözaltı gerekçesi olarak ‘basın açıklamasına katılma’ ve ‘pankart tutma’ gösterildi."