2013 yılındaki Türkiye Komünist Partisi’ndeki (TKP) ayrışma sonrası gruplardan biri tarafından kurulan Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) MK üyesi Erkan Baş, partiye yakınlığıyla bilinen İleri Haber sitesinde yazdığı "1 Kasım 3 görev" başlıklı köşe yazısında seçimlerde HDP'ye oy vereceklerini açıkladı.

Yazısında 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin barajı aşarak AKP’nin ve Erdoğan’ın ‘hayallerine’ engel olduğunu belirten Erkan Baş,  erken seçime ilişkin olarak ‘AKP’nin ve Erdoğan’ın hayallerini gerçek kılmak için girdiği bu mücadelede güçlü bir yumruk daha yemesi son derece önemlidir’ dedi.

Erkan Baş, sandık tavrı açısından en doğru tutumun HDP’ye oy vererek söz konusu hayalleri yıkmak olduğunu söyledi.

HTKP MK üyesi Erkan Baş'ın, partinin seçim tavrını açıkladığı yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

"Eğer buraya kadar söylenenler doğruysa bu seçim sürecinin sandık tavrı açısından doğru tutumu, bu oyunu bozmak için hiç tereddüt etmeden HDP'ye oy vermektir.

Sözünü ettiğimiz tutum, HDP’nin siyasal, ideolojik veya programatik hattını bir bütün olarak sahiplenmek ve desteklemek anlamına gelmiyor. Hatta aksine sözünü ettiğimiz net tutumu esas belirginleştiren yan, “HDP’li değiliz ama HDP’ye oy vereceğiz” biçiminde özetlenebilecek bir tutumu alabilmektir. Hatta gerekiyorsa, açıkça ve ayrıntılı biçimde HDP’ye dönük eleştirilerimizi ortaya koyarak HDP’ye oy vermek de diyebiliriz."

ÖSP’DEN SEÇİMLERDE HDP’Yİ DESTEKLEME ÇAĞRISI

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) de, Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerinin hayata geçirilmesi ve AKP'nin başlattığı savaş konseptinin boşa çıkarılması için 1 Kasım erken seçimlerinde HDP'yi destekleme çağrısı yaptı. ÖSP, 21 Aralık 2011 tarihinde kurulan Genel Başkanlığı'nı Sinan Çiftyürek'in yaptığı bir siyasi parti.