Öcalan’a Özgürlük Platformu Sözcüsü Avukat Keskin, barış için PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşme yollarının açılmasını istedi. Keskin, savaş politikasında ısrar eden AKP’nin, 7 Haziran'daki seçimlerde olduğundan daha az sayıda vekillik kazanacağını söyledi.

ANF’ye değerlendirme yapan Öcalan’a Özgürlük Platformu Sözcüsü Avukat Keskin, "Savaşın tırmanacağına ve tırmandırılacağından endişeliydik. Kaldı ki, seçim sonuçları ve HDP’nin büyük başarısı da ortaya çıkınca bu düşüncemiz daha da netleşmişti. Ne yazık ki beklediğimiz gibi oldu" dedi.

'KÜRTLERE KİRLİ SAVAŞ YÖNTEMLERİ DAYATILIYOR'

PYD’nin bölgede güçlenmesi ve Ortadoğu’yu IŞİD’ten kurtaracak tek güç haline gelmesi ve bunun paralelinde HDP’nin seçimde yakaladığı başarının devlet ve hükümet yetkililerinde çok büyük rahatsızlık yarattığına dikkat çeken Keskin, "Özellikle Erdoğan’ın -sadece Erdoğan olarak da düşünmüyorum-, Özel Harp Dairesi ile açık uzlaşması sonucunda da '90’lı yıllarda gördüğümüz kirli savaş yöntemleri Kürt halkına dayatılmaya başlandı. Bu savaş son derece yoğunlaşmış durumda, savaşın bir mantığı olmaz, savaşlarda insanlar ölür ve bize göre her ölen eşit değerdedir" diye konuştu.

‘SAVAŞANLAR ARASINDA HDP YOK’

"HDP devletle savaşmıyor, PKK savaşıyor, bu barışı da PKK ile yapacaklar. HDP ile yapmayacaklar. O nedenle de biz Öcalan’ın bu konuda görüşlerinin son derece önemli olduğunu biliyoruz" diyen Keskin, şunları ifade etti: "Çünkü bir sözüyle açlık grevlerini bitirebiliyor, savaşı durdurabiliyor; böylesine bir gücü var. O zaman neden görüşülmesi engelleniyor? Çok büyük soru işareti. Bugüne kadar Kürt hareketinin attığı her barışçıl adım Öcalan’ın çağrısı sonucunda gerçekleşti. Belki bugün bir görüşme sağlansa barışçıl adımlar yeniden atılacaktır."

Ölen insanların maddi durumu kötü ailelerin çocukları olduğunu belirten Keskin, "Bu savaşta hiçbir zenginin çocuğu ölmüyor, bu nedenle de biz her ölüme aynı şekilde yaklaşıyoruz. Bu savaşın durması için de tek çarenin Öcalan’la görüşme yollarının açılması olduğuna inanıyoruz. Yakın vadede krizin aşılmasıyla birlikte Meclis ile ve büyükelçiliklerle görüşmek istiyoruz. Biz, savaşa 'dur' diyecek her kesimle görüşmelerimize devam edeceğiz, bunun dışında yapabileceğimiz başka bir şey yok" şeklinde konuştu.

‘TECRİT ÖCALAN’IN GETİRİLDİĞİ GÜNDEN BU YANA SÜRÜYOR’

İmralı’ya heyet olarak gitmek istediklerini ama gidemediklerini belirten Keskin, avukatların gitmesinin dahi engellendiğini hatırlatarak, bu yaklaşımın hiçbir hukuk kuralıyla da bağdaştırılamayacağını belirtti. Keskin, şunları söyledi: "Ne Türkiye’nin iç hukukuyla, ne de uluslararası hukukla açıklanabilir. Hiçbir tutuklunun vasisinin vermiş olduğu vekalete dayanarak avukatıyla görüşmesi engellenemez, bu mümkün değildir. Hiçbir hükümlünün ailesi ile görüşmesi engellenemez. Biz şunu çok iyi biliyoruz ki; Türk yazılı hukukunun dışında bir sistem var başından itibaren. Hatta nereye vardığı belli olmayan bir sistem var orada. Hangi savcıya başvursak 'yetkili ben değilim' cevabı alırdık. Öcalan’ın getirildiği günden bu yana süren bir tecrit var. Zaman zaman azalıp çoğalıyor sadece.”

'PKK, ÖCALAN'IN ÇAĞRILARINI KENDİSİNDEN DUYMALI'

AKP’nin, savaştan besleneceğini düşündüğünü ancak bunun tam tersi olacağını ve 1 Kasım'da, 7 Haziran seçimlerinden daha az bir vekil sayısını yakalayacağını söyledi.

Av. Eren Keskin, "Savaşın son bulması ve ölümlerin durması gerçekten isteniyorsa Öcalan ile görüşme yollarının açılması gerekiyor. PKK’nin bu çağrıyı Öcalan’dan duyması gerekiyor" diye kaydetti. (ANF)