Demokrasi İçin Birlik Girişimi'nin Antep'te düzenlediği 'Tek Adam değil, Hepimiz için; Neye ve Neden Hayır?' paneli gerçekleştirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem ve EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel’in konuşmacı olarak katıldığı paneli yüzlerce kişi dinledi. KHK ile ihraç edilen KESK üyeleri ise “işimizi geri istiyoruz” dövizleriyle panele katılarak taleplerini dile getirdiler.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem konuşmasında başkanlık sistemine verdiği örnekle dikkat çekti. 3 tane kasket ile bir genci yanına çağıran Erdem, kasketleri tek tek “yasama, yürütme, yargı” diyerek gencin kafasına üst üste takmasını istedikten sonra gence ayakkabılarını bağlaması için eğilmesini söyledi. Gencin eğilmesiyle kasketlerin başından düşmesi sonucu Erdem, “Başkanlık böyle bir şey. Bu sistemde başkan ayakkabısını bile bağlayamaz” dedi.

Anayasa değişiklik paketinin 'FETÖ’nün hazırladığınıileri süren Erdem, “Bütün FETÖ’cüler görevinin başında. Türkiye'nin bağırsaklarının temizlenmesi için bir fırsat olan FETÖ davasını sulandırmak için FETÖ ile alakası olmayan kişilerle bu dava boş dava demeye çalışıyorlar. AKP içinde ise bunlarla dirsek temasına girmemiş kimse kalmamış. Buradan çok net söylüyorum; bu Anayasa paketini de FETÖ’cüler hazırladı. Hesap şu; yasama, yürütme, yargı bir kişiye bağlanacak. O kişiyi esir aldığın an, devlet tekrar senin. 40 yılda parlamenter sisteme sızmış bir yapı bu sistem gelirse 4 saat yetecek onlara” dedi.

‘DEMOKRATİK ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR’

Özgürlükçü, demokratik bir anayasaya ihtiyaçlarının olduğunu dile getiren Erdem, “Yeni anayasa emekçilerle, işçilerle bütün toplum kesimleriyle beraber hazırlanmalıdır. Aksi takdirde çürük anayasa olur. Ancak bu anayasa da işçiler, emekçiler, memurlar, kadınlar, parasız eğitim, parasız sağlık, insan hakları yok. Bu anayasada devletin, vatandaşın başına çorap örme var. Bir kafada 3 kasket var. Ayakkabısını bile bağlayamayacak bir başkan var. İşte bunun için hayır diyoruz. Hayır demeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Referandumla iktidarın ülkeyi kontrolsüz şekilde yönetebilmek için destek istediğini söyleyen EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel ise, ancak iktidarın kendisi dışında 'evet' diyen olmadığını dile getirdi.

Halka rağmen ülkeyi yönetmenin devam ettiği sürece demokrasi sorunun devam edeceğini ifade eden Tüzel, iktidarın neden 'evet' denmesi gerektiğini anlatamadığı için yine kriz ve gerginlik üzerinden politika yaptığını söyledi.

Muhalefetin itirazlarına rağmen bir anayasa hazırlandığını belirten Tüzel, kimseye sorulmadan yeni anayasa hazırlandığını söyledi. Başkanlık sistemiyle halkın seçmediği kişilerin halk adına karar alacağını dile getiren Tüzel, halk demokrasinin olduğu bir sisteminin olması gerektiğini ifade etti. Ülkede yaşanan bütün olumsuzluklara, gerginliklere rağmen yeni anayasada halkın hangi sorunun çözüldüğünün sorulması gerektiğini belirten Tüzel,” Baskı, terör, şiddet, sopa sallama; bunlar bizim gözümü korkutmamalıdır. Bizler ortak yaşamımız için, geleceğimiz için, savaşı önlemek için, halk demokrasisini kazanmak için, kendimizi yönetmek için, kürdün türkün alevinin süninin kardeşliğinin sağlamak için, bu ülkenin çözülmemiş sorunlarını biz çözeceğiz demek için ‘Hayır’ı ortaklaşmamız gerekir. Bu hayırın güçlü çıkması neticesinde istedikleri her şeyi yapamayacaklarını görecekler. Halka rağmen bir şeylere soyunamayacaklarını görecekler” diye konuştu.