Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyonizme ilişkin sözlerine bir tepki de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nden geldi.

Ban Ki-moon, çarşamba günü Viyana'da düzenlenen Medeniyetler İttifakı toplantısında siyonizmi "insanlığa karşı suç" olarak nitelendiren Erdoğan'ın bu ifadelerini "talihsizce" diye nitelendirdi.

BM Genel Sekreteri'nin sözcüsü, "sorumlu liderlik konusundaki bir toplantıda böylesine incitici ve ihtilaf yaratıcı yorumlar yapılmasının" BM Genel Sekreteri' tarafından talihsizce bulunduğunu" belirtti.

Sözcü, "eğer doğru tercüme edildiyse", Erdoğan'ın bu sözlerinin Medeniyetler İttifakı'nın ilkeleriyle bağdaşmadığını vurguladı.

Erdoğan şu ifadeyi kullanmıştı: "Tıpkı siyonizm gibi, tıpkı antisemitizm gibi, tıpkı faşizm gibi İslamofobyanın da bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz hal almıştır."

Bunun üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu buna tepki göstererek, söz konusu ifadeyi "karanlık ve uydurma" diye tanımladı.

ABD de Erdoğan'ın sözlerini "saldırganca ve yanlış" diye eleştirdi.

"Kutsal topraklarda" bir Yahudi devleti kurulmasını içeren siyonizm, İsrail devletinin kuruluş felsefesini oluşturuyor. (BBC Türkçe)