HDP Kars Milletvekili ve Sözcüsü Ayhan Bilgen, AKP ve MHP’nin TBMM’ye sunduğu Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bilgen, meclise sunulan anayasa teklifinin kısmi iyileştirmeler ve göstermelik demokratikleşmelerle bezenmiş bir saltanat düzenlemesi olduğunu savundu.

Erdoğan’ın diploma sorununun da değişiklikle çözülmeye çalışıldığını ifade eden Bilgen, “Metinde diploma sorunu da çözülmüş. Cumhurbaşkanı olma şartları içerisinde sadece yüksek öğrenim ifadesi geçiyor” dedi.
 
Anayasa değişikliği sürecinin meşru olmadığını savunan Bilgen, “İki parti heyetleri arasında kotarılan bu metinde, onlarca madde, tek bir madde ile değiştirilmeye çalışılıyor. Böyle bir anayasa yapım yöntemi yoktur” ifadelerini kullandı.
 
Bilgen, yarın PM toplantısının ardından yapılacak olan MYK toplantısında AKP’nin anayasa teklifine karşı nasıl bir tavır takınacaklarını ayrıntılı bir şekilde kararlaştıracaklarını aktardı.
 
21 madde içerisinde kendilerinin de sunduğu, savunduğu maddeler olduğunu söyleyen Bilgen, 18 yaş düzenlemesini ilk olarak kendilerinin önerdiğini o dönem AKP ve MHP temsilcilerinin “Meclis’i çoluk çocukla mı dolduracağız” dediklerini hatırlattı.
 
Askeri yargıya da uzun zamandır karşı çıktıklarını ifade eden Bilgen, “Kanun ve hukuk sınırı tanımayan, kararname ile yürütmenin bütün hayatı düzenleyebileceği, idareyle ilgili her türlü tasarrufu kullanabileceği ve bunun da yargı denetimine tabi olmayacağı bir düzenleme artık Türkiye’nin gündemindedir” dedi.
 
‘DİPLOMA SORUNUNU DA ÇÖZMÜŞLER’
 
Erdoğan’ın diploma sorununun da değişiklikle çözülmeye çalışıldığını belirten Bilgen, “Metinde diploma sorunu da çözülmüş. Cumhurbaşkanı olma şartları içerisinde sadece yüksek öğrenim ifadesi geçiyor. Yani bugüne kadar 4 yıllık fakülte mezunu muydu, değil miydi tartışması yapan Türkiye, artık bundan sonra bu tartışmayı yapmayacak. Bunu da çaktırmadan metnin içine koymuşlar” sözleriyle ifade etti.
 
(Kaynak: Sendika.Org)