Geçen yıl Göktür -2 uydusunun uzaya fırlatılması nedeniyle ODTÜ ’de tören düzenlemişti. Törene Başbakan Recep Erdoğan da katılmıştı. 

Bazı öğrenci grupları ODTÜ Teknokent içerisindeki TÜBİTAK binasına gelerek Erdoğan’ı protesto etmek istedi. “Bilimi satan emperyalist savaş çığırtkanı Tayyip ODTÜ’den defol” pankartı açan ve çeşitli sloganlar atan öğrenci grubuna polisler sert şekilde müdahale etmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eyleme katılan öğrenciler hakkında soruşturma açmıştı. Savcılık sürdürdüğü soruşturmayı tamamlayarak, 45 kişi hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına Muhalefet”, “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlarında dava açtı.

GAZ KISA SÜRELİYMİŞ

Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede yaşanılan olaylara ilişkin ilginç değerlendirmelere yer verildi. İddianamede, polisin öğrenci gurubunu dağıtmak için başvurduğu orantısız güç görmezden gelindi.

İddianamede olaylar sırasında öğrencilerin güvenlik güçlerine “aralıksız saldırıda” bulundukları ileri sürülerek şöyle denildi:

“Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Personeline çevreden topladıkları taş, şişe ve sert cisimleri atmak suretiyle saldırıp yanlarında getirdikleri çöp konteynırları ile büyük kablo makaralarını yol üzerinde kendilerine siper ederek barikat oluşturduktan sonra buradan saldırılarına devam etmişlerdir. Saldırılarının artırarak eylemlere devam eden gurubun dağılımını sağlamak amacıyla Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü personeli tarafından kısa süreli gaz kullanıldığı ve TOMA araçları ile gruba müdahale edilmiştir.”

BARIŞ DA ŞÜPHELİ

6 yıla kadar hapis cezası istenilen şüpheliler arasında, polisin attığı gaz fişeğin kafasına isabet etmesi nedeniyle beyin kanaması geçiren ve günlerce yoğun bakımda kalan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Barış Barışık da yer aldı. İddianamede Barışık’ın ifadesine de yer verildi. Barışık, ifadesinde polislerin kendisini hedef alarak ateş etmesi sonucu yaralandığını, yaralanmasına neden olan görevlilerden şikayetçi olduğunu belirti. Diğer şüpheliler de ifadelerinde “Başbakan’ın siyasi uygulamalarını protesto etmek amacıyla” söz konusu eyleme katılarak demokratik haklarını kullandıklarını anlattı.

TERÖR SORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR

Davanın ilk duruşması 18 Aralık’ta yapılacak. ODTÜ’deki olaylara ilişkin 9 öğrenci hakkında ise TMK Savcılığı terör bağlantısı şüphesiyle ayrı bir soruşturma sürdürüyor. TMK Savcılığının aradan geçen zamana karşın terör bağlantısını tespit edemedi. (Radikal)